Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
KRÓWKOWY SERNIK BEZ SERA Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY Z POLEWĄ CZEKOLADOWĄ Pyszny, lekki, puszysty, łatwy i bardzo smaczny deser.

Składniki

800 ml jogurt naturalny
5 szt. jajka
2 szt. duże budynie o smaku krówkowym
1 szt. cukier waniliowy
3 łyżka cukier kryształ
120 g okrągłe biszkopty
3 szt. czekolada deserowa
130 ml śmietana kremówka 30 %

Opis wykonania

200 g czekolady deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami i dodajemy jogurty, wsypujemy budynie, oraz pokruszoną 1 czekoladę deserową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i ręcznie oraz delikatnie ją mieszamy z jogurtową masą. Formę wykładamy papierem do pieczenia a dno biszkoptami. Wylewamy delikatnie masę jogurtową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie gasimy piekarnik i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy ostygnie polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: W rondelku bardzo mocno podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy 2 pokruszone czekolady deserowe. Zestawiamy z ognia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy i jeszcze płynna polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do stężenia polewy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy