Sernik o smaku krówek
9 porcje
180 min
Średnie
Składniki
Sernik o smaku krówek
Sernik o smaku krówek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
200 g czekolady deserowej 130 ml śmietany kremówki 30% Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrami i dodajemy jogurty, wsypujemy budynie, oraz pokruszoną 1 czekoladę deserową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubitą pianę z białek i ręcznie oraz delikatnie ją mieszamy z jogurtową masą. Formę wykładamy papierem do pieczenia a dno biszkoptami. Wylewamy delikatnie masę jogurtową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 60 minut. Po tym czasie gasimy piekarnik i pozostawiamy ciasto do ostygnięcia. Kiedy ostygnie polewamy polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: W rondelku bardzo mocno podgrzewamy śmietanę kremówkę i dodajemy 2 pokruszone czekolady deserowe. Zestawiamy z ognia i mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Studzimy i jeszcze płynna polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do stężenia polewy.
Komentarze