


Lekki sernik po japońsku...Połączenie biszkoptu i sernika...Poezja. Składniki wystarczą na foremkę o średnicy 18 cm.
1. ser twarogowy, olej kokosowy i mleko umieszczamy w misce metalowej i mieszamy do połączenia się składników nad garnkiem z parującą wodą (kąpiel wodna). 2. po odstawieniu masy z kąpieli wodnej i ostygnięciu dodajemy do niej: żółtka i sok z cytryny... mieszamy do połączenia się składników 3. następnym krokiem jest dodanie do masy: przesianej mąki gryczanej, skrobi ziemniaczanej...także mieszamy do połączenia się składników 4. białka ubijamy dodając łyżka po łyżce ksylitol... sztywną ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą sernikową. 5. tortownicę z zewnątrz owijamy folią aluminiową a w środku dajemy papier do pieczenia... Wlewamy masę... Tortownicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub głębokiej blaszce)... Do naczynia wlewamy wrzątku( 1/ 3 wysokości tortownicy)... I pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C , grzałka góra- dół, 45 min 6. Ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia... a następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 2 godz...posypujemy przed jedzeniem zmielonym ksylitolem. Smacznego...:)