Sernik po japońsku w odchudzonej wersji
6 porcje
60 min
Średnie
Lekki sernik po japońsku...Połączenie biszkoptu i sernika...Poezja.
Składniki wystarczą na foremkę o średnicy 18 cm.
Składniki
150 g ser twarogowy ( na sernik )
25 g olej kokosowy
50 ml mleko kokosowe
3 szt. jajka ( białka i żółtka osobno )
1 łyżeczka sok z cytryny
30 g mąka gryczana
10 g skrobia ziemniaczana
60 g ksylitol
Sernik po japońsku w odchudzonej wersji
Sernik po japońsku w odchudzonej wersji
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. ser twarogowy, olej kokosowy i mleko umieszczamy w misce metalowej i mieszamy do połączenia się składników nad garnkiem z parującą wodą (kąpiel wodna).
2. po odstawieniu masy z kąpieli wodnej i ostygnięciu dodajemy do niej: żółtka i sok z cytryny... mieszamy do połączenia się składników
3. następnym krokiem jest dodanie do masy: przesianej mąki gryczanej, skrobi ziemniaczanej...także mieszamy do połączenia się składników
4. białka ubijamy dodając łyżka po łyżce ksylitol... sztywną ubitą pianę delikatnie mieszamy z masą sernikową.
5. tortownicę z zewnątrz owijamy folią aluminiową a w środku dajemy papier do pieczenia... Wlewamy masę... Tortownicę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub głębokiej blaszce)... Do naczynia wlewamy wrzątku( 1/ 3 wysokości tortownicy)... I pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st C , grzałka góra- dół, 45 min
6. Ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystygnięcia... a następnie przekładamy do lodówki na co najmniej 2 godz...posypujemy przed jedzeniem zmielonym ksylitolem.
Smacznego...:)
Komentarze