Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Lekki sernik truskawkowy na ciasteczkowym spodzie to idealna propozycja na Dzień Mamy. Prosty przepis bez pieczenia może wykonać każdy, bez względu na zdolności kulinarne. Spróbuj!

Składniki

Spód:
250 g ciastek pełnoziarnistych lub herbatników
50 g orzechów włoskich lub orzechów laskowych
75 g masła

Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu do sernika
1 kg serka mascarpone
1 kg truskawek
7-10 łyżeczek płynnego miodu
2 łyżki żelatyny
100 ml wody
świeże zioła do dekoracji

Opis wykonania

Żelatynę wsyp do gorącej wody i dokładnie wymieszaj, tak by się całkowicie rozpuściła. Odstaw na bok do wystudzenia.

Orzechy i ciastka zmiksuj w blenderze na proszek, następnie przesyp do miski i dodaj rozpuszczone masło. Całość wymieszaj do uzyskania wilgotnej lekko zbitej masy.

Truskawki zmiksuj z pomocą blendera na aksamitny mus. Jedną czwartą truskawek zachowaj w całości do ozdobienia gotowego sernika.

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. Idealny koktajl możesz mieć zawsze ze sobą.

Bosh Logo
Bosh

W misie robota kuchennego umieść twaróg i ser mascaprone, dodaj prawie cały mus truskawkowy i miód. Pozostały mus truskawkowy wymieszaj z jedną łyżką rozpuszczonej żelatyny.

Składniki umieszczone w misie robota kuchennego miksuj na najmniejszych obrotach przez kilkadziesiąt sekund do czasu, aż dokładnie się połączą. Następnie, cały czas miksując, dodawaj powoli całą rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Przygotowaną masę z ciasteczek i masła przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dokładnie wyrównaj i ugnieć dłońmi.

Na ciasteczkowy spód wylej masę truskawkowo-serową, a następnie z wierzchu polej mieszanką musu truskawkowego i żelatyny.  Z pomocą widelca lub łyżki zamieszaj delikatnie wierzch sernika w taki sposób, aby oba kolory masy utworzyły fantazyjny wzór. 

Tak przygotowany sernik umieść w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie sernik stężeje i będzie można zająć dekoracją. Do tego celu wykorzystaj przekrojone wzdłuż truskawki i listki świeżych ziół jak mięta, tymianek czy bazylia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Klasyk gatunku. Uwielbiam

Powiązane przepisy