Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sernik truskawkowy na zimno

Opis wykonania

Lekki sernik truskawkowy na ciasteczkowym spodzie to idealna propozycja na Dzień Mamy. Prosty przepis bez pieczenia może wykonać każdy, bez względu na zdolności kulinarne. Spróbuj!

Sernik truskawkowy na zimno - krok 1

Żelatynę wsyp do gorącej wody i dokładnie wymieszaj, tak by się całkowicie rozpuściła. Odstaw na bok do wystudzenia.

Orzechy i ciastka zmiksuj w blenderze na proszek, następnie przesyp do miski i dodaj rozpuszczone masło. Całość wymieszaj do uzyskania wilgotnej lekko zbitej masy.

Sernik truskawkowy na zimno - krok 2

Truskawki zmiksuj z pomocą blendera na aksamitny mus. Jedną czwartą truskawek zachowaj w całości do ozdobienia gotowego sernika.

Sernik truskawkowy na zimno - krok 3

W misie robota kuchennego umieść twaróg i ser mascaprone, dodaj prawie cały mus truskawkowy i miód. Pozostały mus truskawkowy wymieszaj z jedną łyżką rozpuszczonej żelatyny.

Składniki umieszczone w misie robota kuchennego miksuj na najmniejszych obrotach przez kilkadziesiąt sekund do czasu, aż dokładnie się połączą. Następnie, cały czas miksując, dodawaj powoli całą rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.

Sernik truskawkowy na zimno - krok 4

Przygotowaną masę z ciasteczek i masła przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dokładnie wyrównaj i ugnieć dłońmi.

Na ciasteczkowy spód wylej masę truskawkowo-serową, a następnie z wierzchu polej mieszanką musu truskawkowego i żelatyny.  Z pomocą widelca lub łyżki zamieszaj delikatnie wierzch sernika w taki sposób, aby oba kolory masy utworzyły fantazyjny wzór. 

Sernik truskawkowy na zimno - krok 5

Tak przygotowany sernik umieść w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.

Po tym czasie sernik stężeje i będzie można zająć dekoracją. Do tego celu wykorzystaj przekrojone wzdłuż truskawki i listki świeżych ziół jak mięta, tymianek czy bazylia.