Sernik truskawkowy na zimno
10 porcje
30 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Sernik truskawkowy na zimno
Sernik truskawkowy na zimno
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Żelatynę wsyp do gorącej wody i dokładnie wymieszaj, tak by się całkowicie rozpuściła. Odstaw na bok do wystudzenia.
Orzechy i ciastka zmiksuj w blenderze na proszek, następnie przesyp do miski i dodaj rozpuszczone masło. Całość wymieszaj do uzyskania wilgotnej lekko zbitej masy.
Truskawki zmiksuj z pomocą blendera na aksamitny mus. Jedną czwartą truskawek zachowaj w całości do ozdobienia gotowego sernika.
Porada
Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw. Idealny koktajl możesz mieć zawsze ze sobą.
W misie robota kuchennego umieść twaróg i ser mascaprone, dodaj prawie cały mus truskawkowy i miód. Pozostały mus truskawkowy wymieszaj z jedną łyżką rozpuszczonej żelatyny.
Składniki umieszczone w misie robota kuchennego miksuj na najmniejszych obrotach przez kilkadziesiąt sekund do czasu, aż dokładnie się połączą. Następnie, cały czas miksując, dodawaj powoli całą rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę.
Przygotowaną masę z ciasteczek i masła przesyp do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie dokładnie wyrównaj i ugnieć dłońmi.
Na ciasteczkowy spód wylej masę truskawkowo-serową, a następnie z wierzchu polej mieszanką musu truskawkowego i żelatyny. Z pomocą widelca lub łyżki zamieszaj delikatnie wierzch sernika w taki sposób, aby oba kolory masy utworzyły fantazyjny wzór.
Tak przygotowany sernik umieść w lodówce na minimum 6 godzin, najlepiej na całą noc.
Po tym czasie sernik stężeje i będzie można zająć dekoracją. Do tego celu wykorzystaj przekrojone wzdłuż truskawki i listki świeżych ziół jak mięta, tymianek czy bazylia.
Komentarze