Sernik z makiem

8 porcji
90 min
Łatwe
Składniki
Sernik z makiem
Sernik z makiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotową masę makową przełóż do miski, dodaj jajka, aromat migdałowy oraz wiórki kokosowe. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, aby zmiękły. Po 15 minutach odcedź i przełóż do miski. Ulubione orzechy posiekaj, morele i daktyle pokrój na mniejsze części. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 25x36cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę makową.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodaj ser wymieszany ze śmietanką, aromatem pomarańczowym i budyniem. Całość miksuj na wolnych obrotach około minuty, aż składniki się połączą. Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy drewnianej łyżki, delikatnie połącz z masą serową.
Ser przełóż do foremki z masą makową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę aż wierzch się przyrumieni. Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Komentarze