Sernik z makiem
8 porcje
90 min
Łatwe
Składniki
Sernik z makiem
Sernik z makiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotową masę makową przełóż do miski, dodaj jajka, aromat migdałowy oraz wiórki kokosowe. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, aby zmiękły. Po 15 minutach odcedź i przełóż do miski. Ulubione orzechy posiekaj, morele i daktyle pokrój na mniejsze części. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Formę o wymiarach 25x36cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę makową.
Porada
Jest to wersja sernika z makiem bez spodu. Jeśli masz ochotę możesz wyłożyć foremkę herbatnikami lub przygotować spód z kruchego ciasta i podpiec go w piekarniku przed nałożeniem obu mas.
Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodaj ser wymieszany ze śmietanką, aromatem pomarańczowym i budyniem. Całość miksuj na wolnych obrotach około minuty, aż składniki się połączą. Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy drewnianej łyżki, delikatnie połącz z masą serową.
Ser przełóż do foremki z masą makową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę aż wierzch się przyrumieni. Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.
Komentarze