Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sernik z makiem

Opis wykonania

Sernik z makiem to idealne ciasto dla osób mających problem ze zdecydowaniem, który ze smaków jest ich ulubionym. Zamiast piec dwa różne ciasta, przygotuj jedno, równie pyszne, i zaoszczędź trochę czasu. Ten przepis na sernik z makiem jest naprawdę prosty, a i samo ciasto robi się o wiele szybciej, z uwagi na gotowe półprodukty, które wykorzystujemy do jego przygotowania. Sernik z makiem w wersji dla zabieganych, z dodatkiem aromatu migdałowego i skórki pomarańczy, smakuje pysznie i równie pięknie wygląda.

  1. Gotową masę makową przełóż do miski, dodaj jajka, aromat migdałowy oraz wiórki kokosowe. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, aby zmiękły. Po 15 minutach odcedź i przełóż do miski. Ulubione orzechy posiekaj, morele i daktyle pokrój na mniejsze części. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Formę o wymiarach 25x36cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę makową.

  3. Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodaj ser wymieszany ze śmietanką, aromatem pomarańczowym i budyniem. Całość miksuj na wolnych obrotach około minuty, aż składniki się połączą. Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy drewnianej łyżki, delikatnie połącz z masą serową.

  4. Ser przełóż do foremki z masą makową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę aż wierzch się przyrumieni. Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.