Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sernik z makiem to idealne ciasto dla osób mających problem ze zdecydowaniem, który ze smaków jest ich ulubionym. Zamiast piec dwa różne ciasta, przygotuj jedno, równie pyszne, i zaoszczędź trochę czasu. Ten przepis na sernik z makiem jest naprawdę prosty, a i samo ciasto robi się o wiele szybciej, z uwagi na gotowe półprodukty, które wykorzystujemy do jego przygotowania. Sernik z makiem w wersji dla zabieganych, z dodatkiem aromatu migdałowego i skórki pomarańczy, smakuje pysznie i równie pięknie wygląda.

Składniki

Do przygotowania pierwszej warstwy potrzebujesz:
900g gotowej masy makowej
3 jajka
Aromat migdałowy
250g bakalii (rodzynki, suszone morele, daktyle, posiekane orzechy laskowe i płatki migdałowe)
50g wiórek kokosowych
Do przygotowania warstwy z sera potrzebujesz:
1 kg twarogu sernikowego
3/4 szklanki cukru pudru
100g masła
Śmietankę kremówkę (1/3 szklanki)
4 jajka
1 budyń waniliowy bez cukru
Cukier waniliowy
Aromat pomarańczowy

Opis wykonania

Gotową masę makową przełóż do miski, dodaj jajka, aromat migdałowy oraz wiórki kokosowe. Rodzynki namocz w gorącej wodzie, aby zmiękły. Po 15 minutach odcedź i przełóż do miski. Ulubione orzechy posiekaj, morele i daktyle pokrój na mniejsze części. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Formę o wymiarach 25x36cm wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadź równomiernie masę makową.

Porada

Jest to wersja sernika z makiem bez spodu. Jeśli masz ochotę możesz wyłożyć foremkę herbatnikami lub przygotować spód z kruchego ciasta i podpiec go w piekarniku przed nałożeniem obu mas.



Bosh Logo
Bosh

Białka oddziel od żółtek. Żółtka utrzyj z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do puszystej masy dodaj ser wymieszany ze śmietanką, aromatem pomarańczowym i budyniem. Całość miksuj na wolnych obrotach około minuty, aż składniki się połączą. Białka ubij na sztywną pianę i przy pomocy drewnianej łyżki, delikatnie połącz z masą serową.

Ser przełóż do foremki z masą makową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około godzinę aż wierzch się przyrumieni. Gotowe ciasto możesz po ostudzeniu posypać dodatkowo cukrem pudrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Zachęcona tym przepisem zrobię ten seromakowiec, wygląda smakowicie.