Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sernik z orzechów nerkowca, na spodzie z amarantusa i daktyli zwieńczony musem z owocu kaki. Pyszny i bardzo zdrowy deser na zimno.

Składniki

daktyle suszone
1/2 szklanka amarantus ekspandowany
250 g nerkowce
3/4 szklanka mleko kokosowe
1/3 szklanka olej kokosowy
1/3 szklanka sok z cytryny
1/2 szklanka syrpo z agawy
3 szt. kaki / szaron

Opis wykonania

spód: Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny. Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli, a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 część masy oraz wierzch sernika. Do pozostałej części masy serowej dodajemy zmiksowane kaki/ szarona. Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała. wierzch: 2 owoce kaki miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyszło wyśmienite ciasto
Radosław
Polecam przepis