


Sernik z orzechów nerkowca, na spodzie z amarantusa i daktyli zwieńczony musem z owocu kaki. Pyszny i bardzo zdrowy deser na zimno.
spód: Daktyle moczymy w gorącej wodzie około 30-40 minut. Po tym czasie odciskamy i miksujemy blenderem. Do zmiksowanych daktyli dodajemy amarantus, mieszamy i całość wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. masa serowa: Orzechy nerkowca moczymy przez noc w wodzie. Namoczone orzechy miksujemy blenderem dolewając mleko kokosowe, olej kokosowy i syrop z agawy oraz sok z cytryny. Miksujemy aż masa będzie gładka i nie będzie miała wyczuwalnych grudek. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli, a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 część masy oraz wierzch sernika. Do pozostałej części masy serowej dodajemy zmiksowane kaki/ szarona. Drugą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy całość do lodówki na kilka minut aby masa stężała. wierzch: 2 owoce kaki miksujemy na mus, dodajemy do wcześniej rozrobionej w 1 szklance gorącej wody galaretce (musi być ostudzona)