Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kiedyś gdy szwajcarskie kucharki nie wiedziały co zrobić z pozostałymi kostkami sera roztapiały je przygotowując fondue. Dzisiaj serowe fondue to bardzo popularna przekąska, idealna na towarzyskie spotkania.

Składniki

1 szklanka białego wina
50 ml wiśniówki
400 g sera gruyer
200 g sera ementaler
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
pieprz
bagietka

Opis wykonania

1

Sery zetrzyj na tarce. Czosnek drobno pokrój lub zmiażdż i wysmaruj nim garnek do fondue. Do garnka wsyp starte sery i wino. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.

2

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wiśniówką i dodaj do serowej masy. Podgrzewaj, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podawaj z bagietką.

Porada

Zamiast bagietki możesz użyć ogórków korniszonych lub pikli.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych