Serowe fondue

4 porcje
15 min
Łatwe
Kiedyś gdy szwajcarskie kucharki nie wiedziały co zrobić z pozostałymi kostkami sera roztapiały je przygotowując fondue. Dzisiaj serowe fondue to bardzo popularna przekąska, idealna na towarzyskie spotkania.
Składniki
1 szklanka białego wina
50 ml wiśniówki
400 g sera gruyer
200 g sera ementaler
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
pieprz
bagietka
Serowe fondue
Serowe fondue
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Sery zetrzyj na tarce. Czosnek drobno pokrój lub zmiażdż i wysmaruj nim garnek do fondue. Do garnka wsyp starte sery i wino. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wiśniówką i dodaj do serowej masy. Podgrzewaj, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podawaj z bagietką.
Porada
Zamiast bagietki możesz użyć ogórków korniszonych lub pikli.

Komentarze