Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Serowe fondue

Opis wykonania

Kiedyś gdy szwajcarskie kucharki nie wiedziały co zrobić z pozostałymi kostkami sera roztapiały je przygotowując fondue. Dzisiaj serowe fondue to bardzo popularna przekąska, idealna na towarzyskie spotkania.

Sery zetrzyj na tarce. Czosnek drobno pokrój lub zmiażdż i wysmaruj nim garnek do fondue. Do garnka wsyp starte sery i wino. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.



Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wiśniówką i dodaj do serowej masy. Podgrzewaj, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podawaj z bagietką.



Tip:



Zamiast bagietki możesz użyć ogórków korniszonych lub pikli.



Równie popularne jest czekoladowe fondue, które podaje się z owocami.