Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kiedyś gdy szwajcarskie kucharki nie wiedziały co zrobić z pozostałymi kostkami sera roztapiały je przygotowując fondue. Dzisiaj serowe fondue to bardzo popularna przekąska, idealna na towarzyskie spotkania.

Składniki

1 szklanka białego wina
50 ml wiśniówki
400 g sera gruyer
200 g sera ementaler
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
gałka muszkatołowa
pieprz
bagietka

Opis wykonania

1

Sery zetrzyj na tarce. Czosnek drobno pokrój lub zmiażdż i wysmaruj nim garnek do fondue. Do garnka wsyp starte sery i wino. Skrop niewielką ilością soku z cytryny. Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając.

2

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wiśniówką i dodaj do serowej masy. Podgrzewaj, aż mieszanina uzyska jednolitą konsystencję. Dopraw gałką muszkatołową i pieprzem. Podawaj z bagietką.

Porada

Zamiast bagietki możesz użyć ogórków korniszonych lub pikli.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych