Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami

Opis wykonania

Ślimaczki to doskonała przekąska na wieczorne spotkanie w gronie rodziny lub znajomych.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami - krok 1

Oliwki i pomidory pokrój na plastry lub w kostkę. Ciasto rozłóż na blacie. Na wierzchu ciasta rozsyp tarty ser, a na nim oliwki i pomidory. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Na koniec posyp całość przyprawami i zacznij zwijać ciasto jak roladę. Zwijaj od brzegu z dodatkami. Czysty brzeg posmaruj niewielką ilością rozkłóconego jajka, dzięki temu rolada lepiej się sklei.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami - krok 2

Pokrój całość na mniejsze roladki, o grubości około 1,5-2 cm i  układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj roladki pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200⁰C.