Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami
![Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami](https://akademiasmaku.pl/storage/4716/conversions/slimaczki-z-ciasta-francuskiego-z-oliwkami-i-suszonymi-pomidorami-1777-single.webp)
6 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami
Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9225/conversions/1P8flB4X8R0W8N-thumb.webp)
Oliwki i pomidory pokrój na plastry lub w kostkę. Ciasto rozłóż na blacie. Na wierzchu ciasta rozsyp tarty ser, a na nim oliwki i pomidory. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Na koniec posyp całość przyprawami i zacznij zwijać ciasto jak roladę. Zwijaj od brzegu z dodatkami. Czysty brzeg posmaruj niewielką ilością rozkłóconego jajka, dzięki temu rolada lepiej się sklei.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9226/conversions/Lub8FlpPemIttU-thumb.webp)
Pokrój całość na mniejsze roladki, o grubości około 1,5-2 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj roladki pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200⁰C.
Porada
Ciasto francuskie musi być dobrze schłodzone, dlatego wyjmij je z lodówki dopiero gdy wszystkie pozostałe składniki będą gotowe.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
Komentarze