Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ślimaczki to doskonała przekąska na wieczorne spotkanie w gronie rodziny lub znajomych.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie tartej mozzarelli
1 słoik oliwek bez pestek
10 suszonych pomidorów
1 jajko
bazylia
oregano
czosnek suszony
pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
447.5 kcal
Tłuszcz
31.1 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
13.3 g
Białko
3 g
Sól
2 g

Opis wykonania

Oliwki i pomidory pokrój na plastry lub w kostkę. Ciasto rozłóż na blacie. Na wierzchu ciasta rozsyp tarty ser, a na nim oliwki i pomidory. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Na koniec posyp całość przyprawami i zacznij zwijać ciasto jak roladę. Zwijaj od brzegu z dodatkami. Czysty brzeg posmaruj niewielką ilością rozkłóconego jajka, dzięki temu rolada lepiej się sklei.

Pokrój całość na mniejsze roladki, o grubości około 1,5-2 cm i  układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj roladki pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200⁰C.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Ciekawa i prosta przekąska na przyjęcie.
Radosław
Te same składniki natomiast inna forma - u mnie klasycznie wylozone na ciasto francuskie