Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami

Ślimaczki z ciasta francuskiego z oliwkami i suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ślimaczki to doskonała przekąska na wieczorne spotkanie w gronie rodziny lub znajomych.

Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie tartej mozzarelli
1 słoik oliwek bez pestek
10 suszonych pomidorów
1 jajko
bazylia
oregano
czosnek suszony
pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
447.5 kcal
Tłuszcz
31.1 g
Węglowodany
30.2 g
Błonnik
13.3 g
Białko
3 g
Sól
2 g

Opis wykonania

1

Oliwki i pomidory pokrój na plastry lub w kostkę. Ciasto rozłóż na blacie. Na wierzchu ciasta rozsyp tarty ser, a na nim oliwki i pomidory. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Na koniec posyp całość przyprawami i zacznij zwijać ciasto jak roladę. Zwijaj od brzegu z dodatkami. Czysty brzeg posmaruj niewielką ilością rozkłóconego jajka, dzięki temu rolada lepiej się sklei.

2

Pokrój całość na mniejsze roladki, o grubości około 1,5-2 cm i  układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj roladki pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200⁰C.

Porada

Ciasto francuskie musi być dobrze schłodzone, dlatego wyjmij je z lodówki dopiero gdy wszystkie pozostałe składniki będą gotowe.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Ciekawa i prosta przekąska na przyjęcie.
Radosław
Te same składniki natomiast inna forma - u mnie klasycznie wylozone na ciasto francuskie