


Ślimaczki to doskonała przekąska na wieczorne spotkanie w gronie rodziny lub znajomych.
Oliwki i pomidory pokrój na plastry lub w kostkę. Ciasto rozłóż na blacie. Na wierzchu ciasta rozsyp tarty ser, a na nim oliwki i pomidory. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasta zostaw ok. 0,5 cm na pasek bez dodatków. Na koniec posyp całość przyprawami i zacznij zwijać ciasto jak roladę. Zwijaj od brzegu z dodatkami. Czysty brzeg posmaruj niewielką ilością rozkłóconego jajka, dzięki temu rolada lepiej się sklei.
Pokrój całość na mniejsze roladki, o grubości około 1,5-2 cm i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj roladki pozostałym jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 200⁰C.