Śliwki kiszone

4 porcje
Łatwe
3.2 (Liczba ocen: 5)
Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta.
Składniki
1 kg śliwek
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 goździki
Kilka ziaren czarnego pieprzu
2-3 liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
34.6 kcal
Tłuszcz
0.2 g
Węglowodany
7.3 g
Błonnik
0.4 g
Białko
1.1 g
Sól
0.7 g
Śliwki kiszone
Śliwki kiszone
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po znane ze słodkiego smaku i cudownego aromatu śliwki węgierki. Śliwki, które dziś serwuję są słodkawo-korzenne. Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.
Opis przygotowania:
- Przygotuj solankę – zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia.
- Śliwki umyj i osusz. Mniejsze sztuki wydryluj, większe przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce układaj w słoiku. Dodaj goździki, ziarna pieprzu i listki wiśni lub porzeczki. Zwróć uwagę, żeby śliwki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
- Śliwki zalej solanką, tak aby woda całkowicie przykryła owoce.
- Słoik przykryj ścierką i odstaw na 4–5 dni. Następnie zakręć słoik wyparzonym wieczkiem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarze