Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Śliwki kiszone

Śliwki kiszone

Opis wykonania

Łatwe
dla 4 osób

Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta.

Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po znane ze słodkiego smaku i cudownego aromatu śliwki węgierki. Śliwki, które dziś serwuję są słodkawo-korzenne. Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.





Opis przygotowania:



  1. Przygotuj solankę - zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia.

  2. Śliwki umyj i osusz. Mniejsze sztuki wydryluj, większe przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce układaj w słoiku. Dodaj goździki, ziarna pieprzu i listki wiśni lub porzeczki. Zwróć uwagę, żeby śliwki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.

  3. Śliwki zalej solanką, tak aby woda całkowicie przykryła owoce.

  4. Słoik przykryj ścierką i odstaw na 4-5 dni. Następnie zakręć słoik wyparzonym wieczkiem. Przechowuj w chłodnym miejscu.


Wasza ocena

Co wiesz o savoir-vivre?

1. Jak elegancko jeść pieczywo?

 1. Jak elegancko jeść pieczywo?