Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kiszonki to nie tylko ogórki i kapusta.

Składniki

1 kg śliwek
1 l wody
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
3 goździki
Kilka ziaren czarnego pieprzu
2-3 liście wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
138.5 kcal
Tłuszcz
0.8 g
Węglowodany
29.2 g
Błonnik
1.7 g
Białko
4.4 g
Sól
3 g

Opis wykonania

Kisić można prawie wszystko. Tym razem sięgam po znane ze słodkiego smaku i cudownego aromatu śliwki węgierki. Śliwki, które dziś serwuję są słodkawo-korzenne. Kiszone śliwki są świetnym dodatkiem do mięs, wędlin czy sałatek.

Śliwki kiszone - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Przygotuj solankę – zagotuj wodę z solą i cukrem. Odstaw do przestudzenia.
  2. Śliwki umyj i osusz. Mniejsze sztuki wydryluj, większe przekrój na połówki i usuń pestki. Owoce układaj w słoiku. Dodaj goździki, ziarna pieprzu i listki wiśni lub porzeczki. Zwróć uwagę, żeby śliwki za bardzo nie wystawały – nie mogą później dotykać przykrywki ani wystawać ponad zalewę.
  3. Śliwki zalej solanką, tak aby woda całkowicie przykryła owoce.
  4. Słoik przykryj ścierką i odstaw na 4–5 dni. Następnie zakręć słoik wyparzonym wieczkiem. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Śliwki kiszone - zdjęcie 2

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy