Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Śliwki pod kruszonką z kremem mascarpone

Śliwki pod kruszonką z kremem mascarpone
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Masz ochotę na coś słodkiego?

Składniki

6-8 dużych dojrzałych śliwek
100 g cukru
100 g masła
200 g mąki
Masło do posmarowania formy
1 opakowanie serka mascarpone (ok. 200 g)
1 opakowanie śmietanki 36% (150-200 ml)
Kilka łyżek miodu spadziowego

Opis wykonania

Ten fantastyczny deser przygotujesz w ekspresowym tempie.

Opis przygotowania:

  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.

  2. Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.

  3. Kruszonkę wysyp na śliwki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.

  4. Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.

  5. W misie robota kuchennego ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj małymi porcjami mascarpone i miód, cały czas miksując na małych obrotach.

  6. Śliwki z kruszonką podawaj jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem miodowego kremu.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MARTA
Śliwki, mascarpone, jej to jest pyszne!