Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Śliwki pod kruszonką z kremem mascarpone

Opis wykonania

Masz ochotę na coś słodkiego?

Ten fanastyczny deser przygotujesz w ekspresowym tempie.



Opis przygotowania:



  1. Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.

  2. Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.

  3. Kruszonkę wysyp na śliwki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.

  4. Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.

  5. W misie robota kuchennego ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj małymi porcjami mascarpone i miód, cały czas miksując na małych obrotach.

  6. Śliwki z kruszonką podawaj jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem miodowego kremu.