Śliwki pod kruszonką z kremem mascarpone
Opis wykonania
Masz ochotę na coś słodkiego?
Ten fantastyczny deser przygotujesz w ekspresowym tempie.
Opis przygotowania:
-
Śliwki umyj, przekrój na połówki i pozbaw je pestek. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i ułóż w nim śliwki – dość gęsto, tak żeby jedna warstwa owoców szczelnie wypełniła formę.
-
Do misy robota kuchennego wrzuć mąkę, cukier, masło i wyrabiaj, aż powstaną charakterystyczne grudki kruszonki.
-
Kruszonkę wysyp na śliwki, tak aby szczelnie pokryła wszystkie owoce.
-
Następnie naczynie wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Deser jest gotowy, kiedy kruszonka nabierze złotego koloru i zacznie się nieco rumienić.
-
W misie robota kuchennego ubij śmietanę na sztywno, a następnie dodawaj małymi porcjami mascarpone i miód, cały czas miksując na małych obrotach.
-
Śliwki z kruszonką podawaj jeszcze gorące, kilka minut po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem miodowego kremu.