Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy
4 porcje
Średnie
Składniki
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Orzechy włoskie, sezam, słonecznik i siemię lniane przez chwilę podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat. Ostudzić lekko i zmielić w młynku lub blenderze na drobny proszek o strukturze mąki. Kaszę i soczewicę ugotować według wskazań na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa dodać do cebuli i poddusić, by zmiękły, dodając szczyptę soli. Następnie na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Zestawić z ognia. Do dużej miski wsypać ugotowaną kaszę, soczewicę i podduszone warzywa. Dodać pozostały olej, przyprawy i "mąkę" orzechową. Zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać ulubionymi pestkami. Piec przez około 35-40 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem całkowicie wystudzić.
Komentarze