Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pasztet jest przepyszny - delikatny i lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechową. Bardzo dobrze się kroi i nie rozpada. Warto wypróbować, bo dania wegetariańskie i wegańskie są naprawdę smaczne!

Składniki

Kasza jaglana
czerwona soczewica
marchewka
cebula
seler
czosnek
przecier pomidorowy
olej rzepakowy
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka soli, pieprz, zioła prowansalskie, szczypta mielonego kminu rzymskiego
słonecznik
sezam
siemię lniane
orzechy włoskie

Opis wykonania

Orzechy włoskie, sezam, słonecznik i siemię lniane przez chwilę podprażyć na suchej patelni, aż zaczną wydzielać przyjemny aromat. Ostudzić lekko i zmielić w młynku lub blenderze na drobny proszek o strukturze mąki. Kaszę i soczewicę ugotować według wskazań na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Marchewkę i selera obrać, zetrzeć na tarce. Warzywa dodać do cebuli i poddusić, by zmiękły, dodając szczyptę soli. Następnie na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażać. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Zestawić z ognia. Do dużej miski wsypać ugotowaną kaszę, soczewicę i podduszone warzywa. Dodać pozostały olej, przyprawy i "mąkę" orzechową. Zblendować przy pomocy blendera ręcznego. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posypać ulubionymi pestkami. Piec przez około 35-40 minut w 190 stopniach. Przed krojeniem całkowicie wystudzić.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Polecam podawać z żurawiną
Radosław
Bardzo fajny przepis
Ewusia1222
U mnie ze śliwką. Pycha