Sos do makaronu
2 porcje
60 min
Łatwe
Nawet najprostsze potrawy nabiorą wyjątkowego smaku, jeśli zapewnisz im dobre towarzystwo.
Składniki
400–500 g pomidorów z puszki
2 łyżki oliwy z oliwek
1–2 ząbki czosnku
2–3 suszone pomidory
1 łyżka kaparów
1 łyżka masła
1 łyżka startego parmezanu
Sól i pieprz do smaku
Sos do makaronu
Sos do makaronu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dania makaronowe będą najsmaczniejsze, gdy zaserwujesz je z odpowiednio dobranym sosem. W tym filmie i przepisie dowiesz się jak sprawić, żeby sos do makaronu wyszedł idealnie.
Sos pomidorowy to podstawa wielu dań kuchni włoskiej, nie tylko makaronów, dlatego warto poznać tajniki jego przygotowania. Tajemnicą sosu pomidorowego są dobrej jakości składniki: dojrzałe i aromatyczne pomidory, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, świeże zioła.
Opis przygotowania:
- Przygotowanie sosu zacznij od podgrzania na płycie oliwy z oliwek.
- Dodaj do niej posiekany ząbek czosnku i zeszklij go krótko.
- Następnie dodaj pomidory i duś całość na średnim ogniu przez ok. 20–30 minut.
- W trakcie gotowania sosu dodaj do niego pastę przygotowaną z suszonych pomidorów i kaparów – wystarczy te składniki miksować blenderem przez kilka-kilkanaście sekund.
- Pod koniec gotowania sosu dodaj do niego łyżkę masła i ser parmezan.
- Makaron ugotuj al dente i na kilkadziesiąt sekund przed podaniem wrzuć go do sosu. Dzięki temu sos pięknie oblepi makaron i całość będzie smakowała wyśmienicie.
- Do podania użyj również liści świeżej bazylii i dodatkowej porcji parmezanu.
Wskazówki, które sprawdzą się w przyrządzaniu wszystkich sosów
- Dla zyskania bardziej kremowej konsystencji sosu i podniesienia jego walorów smakowych, dodaj do niego odrobinę masła – zawsze pod koniec gotowania.
- Sos wzbogacony o starty parmezan zyska intensywnego, niepowtarzalnego, głębokiego smaku, określanego często jako tajemnicze umami.
- Pamiętaj, żeby gotować makaron ok. 1–2 minuty krócej niż sugeruje instrukcja na opakowaniu – kiedy poddusisz go w sosie przez ok. 1 minutę, będzie w sam raz.
- Warto zachować trochę wody z gotowania makaronu, może być przydatna do rozcieńczenia sosu.
Komentarze