Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Sos pomidorowy to podstawa wielu dań kuchni włoskiej, np. pysznej pizzy i w zasadzie jedyną jego tajemnicą są dobrej jakości składniki: aromatyczne pomidory, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz przyprawy.

Składniki

400-500 g pomidorów z puszki (całych lub krojonych)
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Na płycie grzewczej w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż przez ok. 1–2 minuty posiekany ząbek czosnku.

Kiedy tylko czosnek się zeszkli dodaj do rondla pomidory. Dopraw solą i pieprzem, doprowadź sos do wrzenia.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Sos pomidorowy w takiej formie trzeba przetrzeć – użyj do tego zwykłego sitka ułożonego na misce.

Sos wlej z powrotem do garnka i gotuj na małym ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie się nadawał do posmarowania pizzy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Super, robiąc domową pizzę warto znać ten przepis.
Babeczka
I nic więcej nic nie potrzeba , kiedyś kombinowałam z cukrem octem itp , prosty dobry i smaczny skład