Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sos rabarbarowy do grillowanej ryby lub drobiu

Sos rabarbarowy do grillowanej ryby lub drobiu
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Łagodny, kwaskowy sos do mięs i ryb.

Składniki

4 łodygi rabarbaru
1/2 kostki masła
1 laska wanilii
2 łyżki miodu spadziowego
1 szklanka wina białego typu Risling
1/2 szklanki gęstego soku z czarnej porzeczki lub aronii
Szałwia / estragon
Czarny pieprz grubo mielony

Opis wykonania

Sos, który może być dodatkiem do mięs lub deserem? Oczywiście rabarbarowy! Ten z dodatkiem soku z czarnej porzeczki i białego wina świetnie podkreśla smak grillowanego drobiu lub ryby.

Opis przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i obierz z grubej warstwy u podstawy.
  2. Pokrój na małe kawałki i duś aż się rozpadnie.
  3. Dodaj rozciętą wzdłuż wanilię i wino.
  4. Redukuj, aż ponownie zgęstnieje, a następnie dodaj pozostałe składniki oprócz ziół.
  5. Sos zmiksuj na konsystencję majonezu i wymieszaj z ziołami.

TIP

  • Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego smaku rabarbaru możesz wcześniej go przymrozić. Rabarbar jest krótko na rynku, więc mrożenie jest dobrą metodą, aby cieszyć się nim cały rok.
  • Rabarbar to też świetna przystawka, wystarczy go lekko zgrilować, ostudzić i w małych kawałkach usmażyć w tempurze w głębokim tłuszczu.
  • Utarty rabarbar pasuje również do majonezu, jako jeden z jego składników.
     
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych