Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sos rabarbarowy do grillowanej ryby lub drobiu

Opis wykonania

Łagodny, kwaskowy sos do mięs i ryb.

Sos, który może być dodatkiem do mięs lub deserem? Oczywiście rabarbarowy! Ten z dodatkiem soku z czarnej porzeczki i białego wina świetnie podkreśla smak grillowanego drobiu lub ryby.

Opis przygotowania:

  1. Rabarbar umyj i obierz z grubej warstwy u podstawy.
  2. Pokrój na małe kawałki i duś aż się rozpadnie.
  3. Dodaj rozciętą wzdłuż wanilię i wino.
  4. Redukuj, aż ponownie zgęstnieje, a następnie dodaj pozostałe składniki oprócz ziół.
  5. Sos zmiksuj na konsystencję majonezu i wymieszaj z ziołami.

TIP

  • Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego smaku rabarbaru możesz wcześniej go przymrozić. Rabarbar jest krótko na rynku, więc mrożenie jest dobrą metodą, aby cieszyć się nim cały rok.
  • Rabarbar to też świetna przystawka, wystarczy go lekko zgrilować, ostudzić i w małych kawałkach usmażyć w tempurze w głębokim tłuszczu.
  • Utarty rabarbar pasuje również do majonezu, jako jeden z jego składników.