Łagodny, kwaskowy sos do mięs i ryb.
Sos, który może być dodatkiem do mięs lub deserem? Oczywiście rabarbarowy! Ten z dodatkiem soku z czarnej porzeczki i białego wina świetnie podkreśla smak grillowanego drobiu lub ryby.
Opis przygotowania:
- Rabarbar umyj i obierz z grubej warstwy u podstawy.
- Pokrój na małe kawałki i duś aż się rozpadnie.
- Dodaj rozciętą wzdłuż wanilię i wino.
- Redukuj, aż ponownie zgęstnieje, a następnie dodaj pozostałe składniki oprócz ziół.
- Sos zmiksuj na konsystencję majonezu i wymieszaj z ziołami.
TIP
- Jeśli nie lubisz zbyt kwaśnego smaku rabarbaru możesz wcześniej go przymrozić. Rabarbar jest krótko na rynku, więc mrożenie jest dobrą metodą, aby cieszyć się nim cały rok.
- Rabarbar to też świetna przystawka, wystarczy go lekko zgrilować, ostudzić i w małych kawałkach usmażyć w tempurze w głębokim tłuszczu.
- Utarty rabarbar pasuje również do majonezu, jako jeden z jego składników.