Spaghetti w sosie serowym z oscypka
2 porcje
30 min
Średnie
Jak wiadomo po wizycie w Zakopanem nie ma szans aby wrócić bez żurawiny czy sera. Nie wspomnę już o śliwowicy ;-) Z takimi też bagażami wróciliśmy.
Składniki
300 g makaron spaghetti
300 ml śmietanka 30 %
1 szt. cebula
2 łyżka maslo
5 szt. oscypki góralskie tradycyjne
0,5 łyżeczka biały pieprz mielony
2 szt. szałwia suszona listek
1 szczypta sól, pieprz, koperek
Spaghetti w sosie serowym z oscypka
Spaghetti w sosie serowym z oscypka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. Oscypka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę wlewamy w rondelek, dodajemy cebulę, szałwię i inne przyprawy i duuuużo koperku oraz starty ser. Gotujemy aż ser się rozpuści. W razie potrzeby możemy posolić. Wykładamy w sos gorący makaron i posypać koperkiem.
Komentarze