Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Strucla z jabłkami, calvadosem, cynamonem, migdałami i rodzynkami.

Składniki

250 g mąki
1 łyżeczka soli
20 g roztopionego masła
rozmącone jajo
6-8 łyżka letniej wody
10 g masła
Nadzienie:
800 g jabłek
2-3 łyżka calvadosu
60 g cukru
1/2 łyżeczka cynamonu
30 g siekanych migdałów
50 g rodzynek
25 g masła
30 g tartej bułki

Opis wykonania

Za pomocą miksera z hakami do zagniatania wymieszać na niskich obrotach mąkę, sól, masło, jajo i wodę. Dalej zagniatać na wyższych obrotach, aż powstanie gładkie, elastyczne, błyszczące ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na co najmniej pół godziny. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko natychmiast skropić calvadosem. Dodać cukier, cynamon, migdały oraz rodzynki sułtanki i odczekać 15 minut, żeby nasiąkły. Rozgrzać komorę gotowania. Ciasto wyjąc na posypany mąką ręcznik kuchenny, a następnie rozwałkować. Sięgać rękami pod ciasto i rozciągać je od środka grzbietem dłoni. Ciasto rozciągnąć w podłużny prostokąt. Na maśle przyrumienić bułkę tartą. Posypać ciasto na struclę tartą bułką i rozłożyć na nim nadzienie. Pozostawić brzegi o grubości 2 cm. Brzegi ciasta po bokach zamknąć ponad nadzieniem, aby nie wypływało. Unieść ręcznik kuchenny i zawijać ciasto na struclę. Obtaczać na papierze do pieczenia i przenieść do nieperforowanego pojemnika do gotowania za pomocą papieru do pieczenia. Zależnie od grubości ułożyć ewentualnie w kształt U, posmarować masłem i natychmiast piec. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gorące powietrze + gotowanie na parze w 165-175⁰C w rozgrzanym piekarniku, 45-55 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych