Strucla z jabłkami aromatyczna
4 porcje
Średnie
Składniki
Strucla jabłkowa
Strucla jabłkowa
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Za pomocą miksera z hakami do zagniatania wymieszać na niskich obrotach mąkę, sól, masło, jajo i wodę. Dalej zagniatać na wyższych obrotach, aż powstanie gładkie, elastyczne, błyszczące ciasto. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na co najmniej pół godziny. Jabłka obrać, pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Pokrojone jabłko natychmiast skropić calvadosem. Dodać cukier, cynamon, migdały oraz rodzynki sułtanki i odczekać 15 minut, żeby nasiąkły. Rozgrzać komorę gotowania. Ciasto wyjąc na posypany mąką ręcznik kuchenny, a następnie rozwałkować. Sięgać rękami pod ciasto i rozciągać je od środka grzbietem dłoni. Ciasto rozciągnąć w podłużny prostokąt. Na maśle przyrumienić bułkę tartą. Posypać ciasto na struclę tartą bułką i rozłożyć na nim nadzienie. Pozostawić brzegi o grubości 2 cm. Brzegi ciasta po bokach zamknąć ponad nadzieniem, aby nie wypływało. Unieść ręcznik kuchenny i zawijać ciasto na struclę. Obtaczać na papierze do pieczenia i przenieść do nieperforowanego pojemnika do gotowania za pomocą papieru do pieczenia. Zależnie od grubości ułożyć ewentualnie w kształt U, posmarować masłem i natychmiast piec. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, gorące powietrze + gotowanie na parze w 165-175⁰C w rozgrzanym piekarniku, 45-55 minut.
Komentarze