Wyrolowana cukinia w czterech smakach
4 porcje
Średnie
Cukinia faszerowana na cztery różne sposoby.
Składniki
Cukinia:
średnie cukinie (lub 4 małe)
kilka pomidorków koktajlowych
oliwa, kolorowy pieprz
Nadzienie 1:
śmietankowy serek kanapkowy
garść orzechów włoskich prażonych, poszatkowanych
6 łyżeczka chrzanu
cienkie plasterki chudej szynki wieprzowej (przekrojone na pół)
sól, pieprz
Nadzienie 2:
śmietankowy serek kanapkowy
pół świeżego ogórka
rzodkiewki
Nadzienie 3:
jajka (ugotowane na twardo)
2 łyżka majonezu dekoracyjnego
pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Nadzienie 4:
śmietankowy serek kanapkowy
pół pęczka kopru
plastry łososia wędzonego (jeśli będą grubsze, przekrojone na pół)
Wyrolowana cukinia w czterech smakach
Wyrolowana cukinia w czterech smakach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinię umyj, ale nie obieraj. Pokrój na cienkie plastry (najlepiej obieraczką do jarzyn), odrzuć pierwszy i ostatni plaster (możesz je wykorzystać do dekoracji). Skrop plastry oliwą, oprósz solą i pieprzem.
Usmaż na patelni grillowej lub normalnej do lekkiego zrumienienia, ewentualnie ułóż na blaszce do pieczenia i piecz 5-6 minut w rozgrzanym piekarniku. 1-2 plasterki cukinii posmaruj nadzieniem i zroluj.
Jeśli w nadzieniu znajduje się szynka lub łosoś, na plastrach cukinii najpierw połóż szynkę lub łososia, a następnie posmaruj pastą. Udekoruj szczypiorkiem, pomidorkami koktajlowymi, pieprzem i skórką cukinii.
Komentarze