Suflet serowy
4 porcje
Średnie
Potrawa z utartych żółtek i ubitej piany z białek, zapiekana z serem. Doskonały deser.
Składniki
50 g margaryny
50 g mąki
300 ml mleka
1/2 łyżeczka musztardy
125 g tartego sera
żółtka
białka
nieco masła do nasmarowania formy
Suflet serowy
Suflet serowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wstępnie rozgrzać piekarnik w podany sposób. Włożyć margarynę, mąkę i mleko do jednego garnka i ciągle mieszając zagotować. Gotować przez dwie minuty do momentu aż masa stanie się gęsta i jednolita. Zdjąć garnek z płyty. Wmieszać musztardę, ser oraz żółtka. Ubić białka i dodać do masy metalową łyżką. Wlać masę do nasmarowanej masłem formy sufletowej o pojemności 1,2 I i piec w podany sposób. Sposób nastawiania: Rozgrzewanie: gorące powietrze 160-180⁰C. Pieczenie: gorące powietrze 160-180⁰C, 40-45 minut.
Komentarze