Suflet

Suflet

 

Suflet to deser pochodzący z Francji – francuskie souffle oznacza tyle co „nadmuchany”. To określenie trafnie oddające wygląd oraz konsystencję tego dania – wyrośnięte, zapieczone u góry i płynne w środku.

Suflet często postrzegany jest jako jeden z trudniejszych do przygotowania deserów. Prawdopodobnie dlatego, że jego środek powinien pozostać płynny, a góra zapieczona. Istnieje wiele smaków i odmian sufletów, jednak podstawowa zasada ich przyrządzania pozostaje bez zmian. Jak zrobić suflet idealny? Podpowiadamy.

Prosty przepis na suflet

Najpopularniejszym rodzajem tego deseru jest suflet czekoladowy. Przepis na ten słodki przysmak wcale nie jest taki trudny! Wystarczy roztopić 100 g masła z tabliczką gorzkiej czekolady, a następnie ubić białka na sztywno. Utrzeć 2 żółtka z cukrem (100 g) na gładką masę, do której należy dodać pianę z białek, 40 g mąki i wymieszać. Do całości dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem i połączyć wszystkie składniki. Pozostało jeszcze najważniejsze pytanie: ile piec suflet? Odpowiedź brzmi: kokilki z masą wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 15 minut – oto szybki przepis na suflet.

Pamiętaj, by suflet podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika. Zimny traci swoją konsystencję i nie smakuje już tak dobrze!