Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Surówka z młodej kapusty

Opis wykonania

Gdy sezon na nowalijki i młode warzywa w pełni, warto zadbać by pojawiły się one również i w naszym menu. Są one bowiem nie tylko doskonałym źródłem witamin i minerałów, ale przede wszystkim smaku, za którym tęskniliśmy w jesienno-zimowych miesiącach. Jednym z najbardziej znanych dodatków obiadowych czy grillowych są różnego rodzaju surówki. Dzisiaj proponujemy szybką, prostą i lubianą sezonową surówkę z młodej kapusty, z aromatycznym koperkiem.

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści i bardzo drobno poszatkuj. Przełóż do dużej miski. Koperek umyj, osusz i posiekaj. Dodaj do kapusty. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt z majonezem, sokiem z cytryny i przyprawami. Całość polej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się dobrze połączą.

    Sprawdź także przepisy na dania z kapustą włoską: Kapusta włoska

  2. Ta lekka, orzeźwiająca w smaku surówka to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju obiadowych dań mięsnych. Świetnie sprawdzi się również jako warzywna propozycja na grilla z przyjaciółmi. Wielbiciele kuchni amerykańskiej z powodzeniem mogą ją wykorzystać do przygotowania pysznych burgerów.

    Smacznego!

    Więcej grillowych inspiracji znajdziesz tu: Grill

    Wypróbuj też inne przepisy na zdrowe surówki: Surówki

Bosch do kuchni