Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita

Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Grillowany kurczak nie musi być nudnym, suchym daniem. W towarzystwie marynaty piri piri i chlebków pita odkryjesz jego nowe oblicze - dania orientalne z kurczakiem potrafią zaskoczyć!

Składniki

1 pierś z kurczaka
2 chlebki pita

Marynata
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżkioliwy z oliwek
1 czerwona papryka
3 papryczki chili
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli

Sos
1/2 przygotowanej marynaty
3 łyżki majonezu

Dodatki
4 koktajlowe pomidorki
1/2 czerwonej cebuli
1 garść świeżej kolendry

Opis wykonania

Marynata:

  1. Na rozgrzanym grillu połóż papryczki chili i czerwoną paprykę. Grilluj do momentu aż zrobią się czarne i skórka zacznie odchodzić.
  2. Następnie włóż papryki do plastikowego woreczka i poczekaj aż lekko ostygną.
  3. Teraz przyszła pora na brudną robotę, bo trzeba oczyścić papryczki zdjąć z nich skórkę i wyciągnąć pestki. Żeby było łatwiej zrób zrobić to pod kranem z bieżącą wodą.
  4. Kiedy papryki będą gotowe, włóż je do blendera i dodaj koncentrat pomidorowy, ząbek czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego.
  5. Całość miel przez 2-3 minuty na gładką pastę. Na samym końcu dopraw solą.
  6. Tak przygotowaną marynatę podziel na dwie części.
  7. Z drugiej części przygotuj sos, mieszając ją z 3 łyżkami domowego majonezu.

Kurczak:

  1. Pierś przekrój na pół,  tak żeby szybciej doszła na grillu.
  2. Zalej marynatą i odstaw na minimum 3 godziny. Najlepiej zostawić mięso na 12 godzin, wtedy będzie bardziej soczyste
  3. Kiedy kurczak będzie zamarynowany, a grill rozpalony, możesz przejść do najprzyjemniejszej części tego przepisu.

Grillowanie kurczaka:

  1. Kurczak potrzebuje około 3-4 minut z każdej strony, żeby był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz.
  2. Jeżeli nie jesteś pewien, czy jest już gotowy wystarczy że natniesz pierś i zajrzysz do środka.
  3. 2 minuty przed końcem grillowania kurczaka włóż na grilla chlebki pita i delikatnie je podgrzej.

Danie główne:

  1. Chlebki pita przetnij na pół, tak żeby powstała kieszeń.
  2. Środek posmaruj sosem, włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, czerwoną cebule pociętą w paski, soczystego kurczaka i orzeźwiającą kolendrę.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Wyśmienite danie! :)
Maria Izabela
Wszyscy zadowoleni czyli przepis dobry
Ewusia1222
Przepis bardzo smaczny
Dariaa509
Wyśmienite danie polecam.
bsylvia
Bardzo dobre danie, polecam!