Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita

Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Piotr Ogiński akademia-logo-d0a0d52d (1) (1)
Grillowany kurczak nie musi być nudnym, suchym daniem. W towarzystwie marynaty piri piri i chlebków pita odkryjesz jego nowe oblicze - dania orientalne z kurczakiem potrafią zaskoczyć!

Składniki

1 pierś z kurczaka
2 chlebki pita

Marynata
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżkioliwy z oliwek
1 czerwona papryka
3 papryczki chili
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli

Sos
1/2 przygotowanej marynaty
3 łyżki majonezu

Dodatki
4 koktajlowe pomidorki
1/2 czerwonej cebuli
1 garść świeżej kolendry

Opis wykonania

Marynata:

  1. Na rozgrzanym grillu połóż papryczki chili i czerwoną paprykę. Grilluj do momentu aż zrobią się czarne i skórka zacznie odchodzić.
  2. Następnie włóż papryki do plastikowego woreczka i poczekaj aż lekko ostygną.
  3. Teraz przyszła pora na brudną robotę, bo trzeba oczyścić papryczki zdjąć z nich skórkę i wyciągnąć pestki. Żeby było łatwiej zrób zrobić to pod kranem z bieżącą wodą.
  4. Kiedy papryki będą gotowe, włóż je do blendera i dodaj koncentrat pomidorowy, ząbek czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego.
  5. Całość miel przez 2-3 minuty na gładką pastę. Na samym końcu dopraw solą.
  6. Tak przygotowaną marynatę podziel na dwie części.
  7. Z drugiej części przygotuj sos, mieszając ją z 3 łyżkami domowego majonezu.

Kurczak:

  1. Pierś przekrój na pół,  tak żeby szybciej doszła na grillu.
  2. Zalej marynatą i odstaw na minimum 3 godziny. Najlepiej zostawić mięso na 12 godzin, wtedy będzie bardziej soczyste
  3. Kiedy kurczak będzie zamarynowany, a grill rozpalony, możesz przejść do najprzyjemniejszej części tego przepisu.

Grillowanie kurczaka:

  1. Kurczak potrzebuje około 3-4 minut z każdej strony, żeby był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz.
  2. Jeżeli nie jesteś pewien, czy jest już gotowy wystarczy że natniesz pierś i zajrzysz do środka.
  3. 2 minuty przed końcem grillowania kurczaka włóż na grilla chlebki pita i delikatnie je podgrzej.

Danie główne:

  1. Chlebki pita przetnij na pół, tak żeby powstała kieszeń.
  2. Środek posmaruj sosem, włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, czerwoną cebule pociętą w paski, soczystego kurczaka i orzeźwiającą kolendrę.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Wyśmienite danie! :)
Maria Izabela
Wszyscy zadowoleni czyli przepis dobry
Ewusia1222
Przepis bardzo smaczny
Dariaa509
Wyśmienite danie polecam.
bsylvia
Bardzo dobre danie, polecam!