Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 3)
Grillowany kurczak nie musi być nudnym, suchym daniem. W towarzystwie marynaty piri piri i chlebków pita odkryjesz jego nowe oblicze - dania orientalne z kurczakiem potrafią zaskoczyć!
Składniki
1 pierś z kurczaka
2 chlebki pita
Marynata
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżkioliwy z oliwek
1 czerwona papryka
3 papryczki chili
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżeczka soli
Sos
1/2 przygotowanej marynaty
3 łyżki majonezu
Dodatki
4 koktajlowe pomidorki
1/2 czerwonej cebuli
1 garść świeżej kolendry
Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita
Grillowany kurczak Piri Piri z chlebkami pita
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynata:
- Na rozgrzanym grillu połóż papryczki chili i czerwoną paprykę. Grilluj do momentu aż zrobią się czarne i skórka zacznie odchodzić.
- Następnie włóż papryki do plastikowego woreczka i poczekaj aż lekko ostygną.
- Teraz przyszła pora na brudną robotę, bo trzeba oczyścić papryczki zdjąć z nich skórkę i wyciągnąć pestki. Żeby było łatwiej zrób zrobić to pod kranem z bieżącą wodą.
- Kiedy papryki będą gotowe, włóż je do blendera i dodaj koncentrat pomidorowy, ząbek czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego.
- Całość miel przez 2-3 minuty na gładką pastę. Na samym końcu dopraw solą.
- Tak przygotowaną marynatę podziel na dwie części.
- Z drugiej części przygotuj sos, mieszając ją z 3 łyżkami domowego majonezu.
Kurczak:
- Pierś przekrój na pół, tak żeby szybciej doszła na grillu.
- Zalej marynatą i odstaw na minimum 3 godziny. Najlepiej zostawić mięso na 12 godzin, wtedy będzie bardziej soczyste
- Kiedy kurczak będzie zamarynowany, a grill rozpalony, możesz przejść do najprzyjemniejszej części tego przepisu.
Grillowanie kurczaka:
- Kurczak potrzebuje około 3-4 minut z każdej strony, żeby był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz.
- Jeżeli nie jesteś pewien, czy jest już gotowy wystarczy że natniesz pierś i zajrzysz do środka.
- 2 minuty przed końcem grillowania kurczaka włóż na grilla chlebki pita i delikatnie je podgrzej.
Danie główne:
- Chlebki pita przetnij na pół, tak żeby powstała kieszeń.
- Środek posmaruj sosem, włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, czerwoną cebule pociętą w paski, soczystego kurczaka i orzeźwiającą kolendrę.
Komentarze