Grillowany kurczak nie musi być nudnym, suchym daniem. W towarzystwie marynaty piri piri i chlebków pita odkryjesz jego nowe oblicze - dania orientalne z kurczakiem potrafią zaskoczyć!
Marynata:
Na rozgrzanym grillu połóż papryczki chili i czerwoną paprykę. Grilluj do momentu aż zrobią się czarne i skórka zacznie odchodzić.
Następnie włóż papryki do plastikowego woreczka i poczekaj aż lekko ostygną.
Teraz przyszła pora na brudną robotę, bo trzeba oczyścić papryczki zdjąć z nich skórkę i wyciągnąć pestki. Żeby było łatwiej zrób zrobić to pod kranem z bieżącą wodą.
Kiedy papryki będą gotowe, włóż je do blendera i dodaj koncentrat pomidorowy, ząbek czosnku, 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżki octu jabłkowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego.
Całość miel przez 2-3 minuty na gładką pastę. Na samym końcu dopraw solą.
Tak przygotowaną marynatę podziel na dwie części.
Z drugiej części przygotuj sos, mieszając ją z 3 łyżkami domowego majonezu.
Kurczak:
Pierś przekrój na pół, tak żeby szybciej doszła na grillu.
Zalej marynatą i odstaw na minimum 3 godziny. Najlepiej zostawić mięso na 12 godzin, wtedy będzie bardziej soczyste
Kiedy kurczak będzie zamarynowany, a grill rozpalony, możesz przejść do najprzyjemniejszej części tego przepisu.
Grillowanie kurczaka:
Kurczak potrzebuje około 3-4 minut z każdej strony, żeby był soczysty w środku i chrupiący z zewnątrz.
Jeżeli nie jesteś pewien, czy jest już gotowy wystarczy że natniesz pierś i zajrzysz do środka.
2 minuty przed końcem grillowania kurczaka włóż na grilla chlebki pita i delikatnie je podgrzej.
Danie główne:
Chlebki pita przetnij na pół, tak żeby powstała kieszeń.
Środek posmaruj sosem, włóż pokrojone pomidorki koktajlowe, czerwoną cebule pociętą w paski, soczystego kurczaka i orzeźwiającą kolendrę.