Sushi hosomaki z łososiem
4 porcje
60 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Sushi hosomaki z łososiem, surimi, ogórkiem, żółtą papryką.
Składniki
600 g Ryż
1 l Woda
100 g Łosoś
4 szt. Surimi
0,5 szt. Ogórek
0,5 szt. Papryka
150 ml Ocet ryżowy
150 g Cukier
30 g Wasabi
8 szt. Liście nori
150-200 ml Sos sojowy
SUSHI HOSOMAKI
SUSHI HOSOMAKI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Wodę z ryżem zagotowujemy i przykrywamy aż woda wsiąknie w ryż. 2. W rondelku rozpuszczamy cukier w occie ryżowym. Gotową zaprawę łączymy z ryżem. 3. Łososia, Surimi, Ogórka, i Paprykę kroimy tak aby miały po 0,5 cm średnicy. 4. Liście nori układamy na macie bambusowej matową stroną do góry i na niej rozkładamy 1-2 garści ryżu. Smarujemy nim dosłownie odrobiną wasabi po czym układamy wybrane składniki z punktu 3. Może być to jeden składnik lub kombinacyjnie 2,3,4. 5. Sushi zawijamy szybkim ruchem. Gotowe rolki kroimy na około 3 cm kawałki. GOTOWE!!! :)
Komentarze