Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sushi hosomaki z łososiem, surimi, ogórkiem, żółtą papryką.

Składniki

600 g Ryż
1 l Woda
100 g Łosoś
4 szt. Surimi
0,5 szt. Ogórek
0,5 szt. Papryka
150 ml Ocet ryżowy
150 g Cukier
30 g Wasabi
8 szt. Liście nori
150-200 ml Sos sojowy

Opis wykonania

1. Wodę z ryżem zagotowujemy i przykrywamy aż woda wsiąknie w ryż. 2. W rondelku rozpuszczamy cukier w occie ryżowym. Gotową zaprawę łączymy z ryżem. 3. Łososia, Surimi, Ogórka, i Paprykę kroimy tak aby miały po 0,5 cm średnicy. 4. Liście nori układamy na macie bambusowej matową stroną do góry i na niej rozkładamy 1-2 garści ryżu. Smarujemy nim dosłownie odrobiną wasabi po czym układamy wybrane składniki z punktu 3. Może być to jeden składnik lub kombinacyjnie 2,3,4. 5. Sushi zawijamy szybkim ruchem. Gotowe rolki kroimy na około 3 cm kawałki. GOTOWE!!! :)

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Maria Izabela
Pyszne hosomaki😍
Iwona Majewska
Hosomaki czyli sushi z jednym składnikiem ;) najczęściej wybierane przez dzieci ja robię tylko z ogórkiem a i tak smakuje mega
Aleksandra J
Domowe sushi zawsze pyszne 🤤