Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i obiadów.

Składniki

2 kg pomidorków
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oregano

Opis wykonania

Dzięki suszeniu smak pomidorów jest jeszcze bardziej intensywny. Wystarczy dodać zaledwie kilka, by danie nabrało nowego charakteru.

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pomidorki ułóż na papierze skórką do dołu.
  2. Piekarnik nastaw na grzanie góra-dół na 100 stopni. 
  3. Pomidorki susz w piekarniku od 3-6 godzin. Począwszy od drugiej godziny, co jakiś czas sprawdzaj wygląd i smak pomidorów.
  4. Gotowe pomidory włóż do słoika razem z przyprawami i zalej gorącym olejem. Następnie zakręć i odstaw do wystudzenia.

TIP

  • Pomidory suszone ponad 5 godzin możesz przechowywać na sucho bez dodatku oleju. Wystarczy ciepłe pomidory ułożyć ciasno w słoiku i zamknąć.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Super sposób na suszone pomidory, polecam