Suszone pomidorki koktajlowe
8 porcje
60 min
Łatwe
Są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i obiadów.
Składniki
2 kg pomidorków
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka oregano
Suszone pomidorki koktajlowe
Suszone pomidorki koktajlowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dzięki suszeniu smak pomidorów jest jeszcze bardziej intensywny. Wystarczy dodać zaledwie kilka, by danie nabrało nowego charakteru.
Opis przygotowania:
- Pomidory umyj i przekrój na połówki. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pomidorki ułóż na papierze skórką do dołu.
- Piekarnik nastaw na grzanie góra-dół na 100 stopni.
- Pomidorki susz w piekarniku od 3-6 godzin. Począwszy od drugiej godziny, co jakiś czas sprawdzaj wygląd i smak pomidorów.
- Gotowe pomidory włóż do słoika razem z przyprawami i zalej gorącym olejem. Następnie zakręć i odstaw do wystudzenia.
TIP
- Pomidory suszone ponad 5 godzin możesz przechowywać na sucho bez dodatku oleju. Wystarczy ciepłe pomidory ułożyć ciasno w słoiku i zamknąć.
Komentarze