Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Suszone pomidorki koktajlowe

Opis wykonania

Są doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek i obiadów.

Dzięki suszeniu smak pomidorów jest jeszcze bardziej intensywny. Wystarczy dodać zaledwie kilka, by danie nabrało nowego charakteru.

Opis przygotowania:

  1. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Pomidorki ułóż na papierze skórką do dołu.
  2. Piekarnik nastaw na grzanie góra-dół na 100 stopni. 
  3. Pomidorki susz w piekarniku od 3-6 godzin. Począwszy od drugiej godziny, co jakiś czas sprawdzaj wygląd i smak pomidorów.
  4. Gotowe pomidory włóż do słoika razem z przyprawami i zalej gorącym olejem. Następnie zakręć i odstaw do wystudzenia.

TIP

  • Pomidory suszone ponad 5 godzin możesz przechowywać na sucho bez dodatku oleju. Wystarczy ciepłe pomidory ułożyć ciasno w słoiku i zamknąć.