Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Świąteczne przepisy: kluski z makiem i pomarańczą

Świąteczne przepisy: kluski z makiem i pomarańczą
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Słodki deser będący nieodłącznym elementem wielu wieczerzy wigilijnych.

Składniki

200 g makaronu
150 g maku
25 g orzechów laskowych
1 pomarańcza
1 garść rodzynek
1 laska wanilii
2 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu

Opis wykonania

Bardzo prosty i przyjemnie słodki deser idealny na Boże Narodzenie.

Opis przygotowania:

  1. Mak zmiel dwukrotnie w maszynie.
  2. Pomarańczę sparz i zetrzyj skórkę. Następnie obierz ją i pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki pokrój w kostkę. Orzechy drobno posiekaj, a z laski wanilii wyciągnij nasionka.
  3. Wszystkie składniki dodaj do maku i dokładnie wymieszaj.
  4. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Masę makową dodaj ciepłego makaronu, wymieszaj i podawaj ozdobione pomarańczą i orzechami.

TIP DIETETYCZNY

  • Orzechy laskowe możesz zamienić na migdały, orzechy włoskie lub nerkowca.
  • Rodzynki możesz zastąpić morelami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych