Świąteczne przepisy: lukier do pierniczków
4 porcje
10 min
Łatwe
Doskonały do zdobienia pierniczków, ciastek i innych domowych wypieków.
Składniki
1 szklanka cukru pudru
1 białko
Kilka kropel soku z cytryny
Świąteczne przepisy: lukier do pierniczków
Świąteczne przepisy: lukier do pierniczków
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wystarczą tylko 3 składniki, by przygotować biały lukier do dekorowania świątecznych łakoci.
Opis przygotowania:
- Jajko sparz wrzątkiem zanim wybijesz białko.
- Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i ubijaj mikserem do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
- Jeśli lukier jest zbyt płynny, dodaj więcej cukru i ponownie ubijaj.
TIP
- Im więcej białka, tym więcej cukru potrzeba, by lukier był gęsty.
- Lukier możesz podzielić na kilka części i dodać do nich barwniki spożywcze.
- Jeśli nie chcesz wykorzystywać białka możesz zastąpić go dwoma łyżkami aqua faby lub stałej części mleczka kokosowego.
Komentarze