Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Świąteczne przepisy: lukier do pierniczków

Świąteczne przepisy: lukier do pierniczków
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonały do zdobienia pierniczków, ciastek i innych domowych wypieków.

Składniki

1 szklanka cukru pudru
1 białko
Kilka kropel soku z cytryny

Opis wykonania

Wystarczą tylko 3 składniki, by przygotować biały lukier do dekorowania świątecznych łakoci.

Opis przygotowania:

  1. Jajko sparz wrzątkiem zanim wybijesz białko.
  2. Wszystkie składniki umieść w wysokiej misce i ubijaj mikserem do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
  3. Jeśli lukier jest zbyt płynny, dodaj więcej cukru i ponownie ubijaj.

TIP

  • Im więcej białka, tym więcej cukru potrzeba, by lukier był gęsty.
  • Lukier możesz podzielić na kilka części i dodać do nich barwniki spożywcze.
  • Jeśli nie chcesz wykorzystywać białka możesz zastąpić go dwoma łyżkami aqua faby lub stałej części mleczka kokosowego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marzenna
Idealnie gęsty dobrze rozprowadza się na pietniczkach.