Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Intrygująca przekąska inspirowana przepisem na rybę po grecku.

Składniki

4 szt. pojedyncze filety z kurczaka
1-2 szt. jajka
1/2 szklanka mąki krupczatki
1 l wody
1/2 szklanka octu
1 szt. mały słoik przecieru pomidorowego
3 szt. cebule
5 łyżka cukru
1/2 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczka papryki słodkiej
2-3 szt. ziarna ziela angielskiego
2 szt. liście laurowe
1/2 łyżka soli

Opis wykonania

Kurczaka pokrój na małe kawałki. Następnie delikatnie przypraw solą i pieprzem, obtocz w jajku i mące. Smaż na patelni teflonowej z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe filety odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż do dużego słoika. Cebulę obierz i pokrój w pióra.

Aby przygotować zalewę, wlej wodę do garnka oraz dodaj pozostałe składniki, a całość doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej ułożone w słoiku filety. Szczelnie zamknij i odstaw do wystudzenia.

Filety najlepiej smakują gdy spędzą w zalewie co najmniej 12 godzin.

Zamiast panierki z krupczatki możesz obtoczyć kurczaka w bułce tartej.

Szczelnie zamknięte w słoiku mięso można przechowywać w lodówce nawet miesiąc.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych