


Intrygująca przekąska inspirowana przepisem na rybę po grecku.
Małe kawałki filetów doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Tak podany kurczak na pewno zaskoczy Twoich gości.
Kurczaka pokrój na małe kawałki, takie na pojedynczy kęs. Następnie delikatnie przypraw solą i pieprzem, obtocz w jajku i mące. Smaż na patelni teflonowej z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe filety odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż do dużego słoika. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Aby przygotować zalewę wlej wodę do garnka oraz dodaj pozostałe składniki, a całość doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej ułożone w słoiku filety. Szczelnie zamknij i odstaw do wystudzenia.
Filety najlepiej smakują gdy spędzą w zalewie co najmniej 12 godzin.
Zamiast panierki z krupczatki możesz obtoczyć kurczaka w bułce tartej.
Szczelnie zamknięte w słoiku mięso można przechowywać w lodówce nawet miesiąc.