Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sylwestrowy przepis: filet w zalewie

Opis wykonania

Intrygująca przekąska inspirowana przepisem na rybę po grecku.

Małe kawałki filetów doskonale sprawdzą się jako sylwestrowa przekąska. Tak podany kurczak na pewno zaskoczy Twoich gości.

Opis wykonania:

Kurczaka pokrój na małe kawałki, takie na pojedynczy kęs. Następnie delikatnie przypraw solą i pieprzem, obtocz w jajku i mące. Smaż na patelni teflonowej z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe filety odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż do dużego słoika. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Aby przygotować zalewę wlej wodę do garnka oraz dodaj pozostałe składniki, a całość doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej ułożone w słoiku filety. Szczelnie zamknij i odstaw do wystudzenia.

TIP

Filety najlepiej smakują gdy spędzą w zalewie co najmniej 12 godzin.

Zamiast panierki z krupczatki możesz obtoczyć kurczaka w bułce tartej.

Szczelnie zamknięte w słoiku mięso można przechowywać w lodówce nawet miesiąc.