Sylwestrowy przepis: filet w zalewie
6 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Sylwestrowy przepis: filet w zalewie
Sylwestrowy przepis: filet w zalewie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kurczaka pokrój na małe kawałki. Następnie delikatnie przypraw solą i pieprzem, obtocz w jajku i mące. Smaż na patelni teflonowej z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe filety odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym i przełóż do dużego słoika. Cebulę obierz i pokrój w pióra.
Aby przygotować zalewę, wlej wodę do garnka oraz dodaj pozostałe składniki, a całość doprowadź do wrzenia. Gorącą zalewą zalej ułożone w słoiku filety. Szczelnie zamknij i odstaw do wystudzenia.
Filety najlepiej smakują gdy spędzą w zalewie co najmniej 12 godzin.
Zamiast panierki z krupczatki możesz obtoczyć kurczaka w bułce tartej.
Szczelnie zamknięte w słoiku mięso można przechowywać w lodówce nawet miesiąc.
Komentarze