Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szafranowe Tortellini z farszem z krewetek i boczku w sosie krewetkowym

Opis wykonania

Królewskie duże tortellini z dodatkiem szafranu w cieście z farszem z krewetek i boczku w sosie krewetkowym.

1. Szafran zalać 20 ml wrzątku. Odstawić do ostudzenia. 2. Mąkę połączyć z jajkami i dodać wodę szafranową. Ciasto zagnieść. i cienko rozwałkować. Następnie wykroić duże około 8cm okręgi. 3. Krewetki należy obrać ze skorupek oraz oderwać głowy. Mięso z krewetek drobno pokroić i krótko przesmażyć razem z drobno pokrojonym boczkiem. Kiedy całość ostygnie, dodać ricottę i posiekaną drobno kolendrę. Tak otrzymujemy farsz. 4. Farsz nałożyć na wykrojone okręgi i zawinąć tak jak tortellini. 5. Gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 6. Skorupki i głowy z krewetek przesmażyć w rondlu na oliwie wraz z posiekaną drobno szalotką. Kiedy skorupki i głowy zmienią kolor a szalotka się zeszkli dodać czerwone wino, sok z cytryny i gotować przez 5 minut. Po tym czasie sos przelać przez sito na na patelnie i zagęścić za pomocą dodania zimnego masła. Doprawić solą i pieprzem.. 7. Danie podajemy na gorąco najlepiej w głębokim talerzu układając tortellini na sosie dekorując świeżą kolendrą. GOTOWE!!! :)

Bosch do kuchni