Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekkie i pełne smaku warzywne szaszłyki doskonałe do ryb i mięs z grilla.

Składniki

2 małe bakłażany
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka
2-3 duże czerwone cebule
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka oregano
1-2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Podczas grilla warzywa często podaje się w formie sałatki, jednak szaszłyki z grillowanymi warzywami to równie dobry i smakowity pomysł.

Opis przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Bakłażana rozłóż na desce i posyp solą z obu stron. Gdy odda goryczkę opłukaj plastry pod bieżącą wodą.
  2. Z sosu sojowego, musztardy, czosnku i oregano przygotuj marynatę i włóż do niej plastry cukinii. Odstaw na około 10-15 minut.
  3. Papryki pokrój w dużą kostkę - porównywalną do średnicy plastrów bakłażana i cukinii.
  4. Cebulę pokrój na osiem lub dwanaście części w zależności od jej wielkości.
  5. Na szpikulec nabijaj naprzemiennie wszystkie przygotowane składniki. Gotowe szaszłyki posyp solą i pieprzem.
  6. Szaszłyki grilluj około 5-10 minut, aż bakłażan zmięknie.

TIP

  • Wybierając cukinie i bakłażana zwróć uwagę na ich obwód. Mniejsze będą lepiej wyglądały na szaszłyku, a te duże trzeba będzie kroić na pół.
  • Do marynaty możesz dodać również zioła prowansalskie oraz wędzoną paprykę.
  • Do szaszłyków pasuje sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i octu balsamicznego.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Nieodłączny element grilla ;) tip: polecam namoczyć patyczki przed grillowaniem - warzywa odchodzą bez problemu