Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szaszłyki ratatouille

Opis wykonania

Lekkie i pełne smaku warzywne szaszłyki doskonałe do ryb i mięs z grilla.

Podczas grilla warzywa często podaje się w formie sałatki, jednak szaszłyki z grillowanymi warzywami to równie dobry i smakowity pomysł.

Opis przygotowania:

  1. Bakłażana i cukinie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Bakłażana rozłóż na desce i posyp solą z obu stron. Gdy odda goryczkę opłukaj plastry pod bieżącą wodą.
  2. Z sosu sojowego, musztardy, czosnku i oregano przygotuj marynatę i włóż do niej plastry cukinii. Odstaw na około 10-15 minut.
  3. Papryki pokrój w dużą kostkę - porównywalną do średnicy plastrów bakłażana i cukinii.
  4. Cebulę pokrój na osiem lub dwanaście części w zależności od jej wielkości.
  5. Na szpikulec nabijaj naprzemiennie wszystkie przygotowane składniki. Gotowe szaszłyki posyp solą i pieprzem.
  6. Szaszłyki grilluj około 5-10 minut, aż bakłażan zmięknie.

TIP

  • Wybierając cukinie i bakłażana zwróć uwagę na ich obwód. Mniejsze będą lepiej wyglądały na szaszłyku, a te duże trzeba będzie kroić na pół.
  • Do marynaty możesz dodać również zioła prowansalskie oraz wędzoną paprykę.
  • Do szaszłyków pasuje sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i octu balsamicznego.