Szaszłyki ratatouille
6 porcje
30 min
Łatwe
Lekkie i pełne smaku warzywne szaszłyki doskonałe do ryb i mięs z grilla.
Składniki
2 małe bakłażany
1 zielona cukinia
1 żółta cukinia
1 czerwona papryka,
1 zielona papryka
2-3 duże czerwone cebule
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
1 łyżka oregano
1-2 ząbki czosnku
Sól i pieprz do smaku
Szaszłyki ratatouille
Szaszłyki ratatouille
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Podczas grilla warzywa często podaje się w formie sałatki, jednak szaszłyki z grillowanymi warzywami to równie dobry i smakowity pomysł.
Opis przygotowania:
- Bakłażana i cukinie pokrój w plastry o grubości 1-2 cm. Bakłażana rozłóż na desce i posyp solą z obu stron. Gdy odda goryczkę opłukaj plastry pod bieżącą wodą.
- Z sosu sojowego, musztardy, czosnku i oregano przygotuj marynatę i włóż do niej plastry cukinii. Odstaw na około 10-15 minut.
- Papryki pokrój w dużą kostkę - porównywalną do średnicy plastrów bakłażana i cukinii.
- Cebulę pokrój na osiem lub dwanaście części w zależności od jej wielkości.
- Na szpikulec nabijaj naprzemiennie wszystkie przygotowane składniki. Gotowe szaszłyki posyp solą i pieprzem.
- Szaszłyki grilluj około 5-10 minut, aż bakłażan zmięknie.
TIP
- Wybierając cukinie i bakłażana zwróć uwagę na ich obwód. Mniejsze będą lepiej wyglądały na szaszłyku, a te duże trzeba będzie kroić na pół.
- Do marynaty możesz dodać również zioła prowansalskie oraz wędzoną paprykę.
- Do szaszłyków pasuje sałatka z rukoli, pomidorków koktajlowych i octu balsamicznego.
Komentarze