Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą
Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Faszerowana papryka pieczona w piekarniku, może być fantastyczną opcją dla wegetarian, osób aktywnych i dbających o linię.
Jak ją przygotować?
Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy uprzednio obraną, umytą i posiekaną drobno cebulę oraz marchewkę i smażymy aż do zarumienienia. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut (ok. 3 ). Następnie dodajemy ciecierzycę, ser żółty, posiekane pomidory i przyprawy (kminek, kolendrę, sól) oraz posiekaną papryczkę chili i pozostawiamy do zagotowania.
Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie faszerujemy przygotowanym na patelni farszem z ciecierzycy. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg).
Tak przygotowane pieczone papryki można zjeść bez żadnych dodatków, a jeśli jesteśmy naprawdę bardzo głodni, z powodzeniem sprawdzi się zestawienie tego dania z ziemniakami i sosem pomidorowym, kaszą lub ryżem. Zapiekana papryka może być traktowana jako, tzw. danie „FIT”.
Komentarze