Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą

Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy poświęcimy dosłownie chwilę na zastanowienie, możemy dojść do wniosku, że papryka jest warzywem o naprawdę wielu zastosowaniach. Można ją grillować, smażyć, dusić, jak również marynować, piec i – po usunięciu gniazda nasiennego – faszerować. To właśnie ostatnia z wymienionych metod jej wykorzystania zostanie przez nas przedstawiona w postaci przepisu na pyszne danie, które z powodzeniem sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki

4 szt. papryka
200 g ciecierzyca
240 g cebula
4 szt. czosnek (ząbki)
80 g marchewka
3 łyżka olej
40 g ser żółty
140 g pomidory
1/4 łyżeczka kminek
1/4 łyżeczka kolendra
1/5 łyżeczka sól
1 szt. papryczka chilli

Opis wykonania

Faszerowana papryka pieczona w piekarniku, może być fantastyczną opcją dla wegetarian, osób aktywnych i dbających o linię.
Jak ją przygotować?

Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy uprzednio obraną, umytą i posiekaną drobno cebulę oraz marchewkę i smażymy aż do zarumienienia. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut (ok. 3 ). Następnie dodajemy ciecierzycę, ser żółty, posiekane pomidory i przyprawy (kminek, kolendrę, sól) oraz posiekaną papryczkę chili i pozostawiamy do zagotowania.

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie faszerujemy przygotowanym na patelni farszem z ciecierzycy. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg).

Tak przygotowane pieczone papryki można zjeść bez żadnych dodatków, a jeśli jesteśmy naprawdę bardzo głodni, z powodzeniem sprawdzi się zestawienie tego dania z ziemniakami i sosem pomidorowym, kaszą lub ryżem. Zapiekana papryka może być traktowana jako, tzw. danie „FIT”.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Fajna, zdrowa kolacja