Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą

Pieczona papryka faszerowana ciecierzycą
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Gdy poświęcimy dosłownie chwilę na zastanowienie, możemy dojść do wniosku, że papryka jest warzywem o naprawdę wielu zastosowaniach. Można ją grillować, smażyć, dusić, jak również marynować, piec i – po usunięciu gniazda nasiennego – faszerować. To właśnie ostatnia z wymienionych metod jej wykorzystania zostanie przez nas przedstawiona w postaci przepisu na pyszne danie, które z powodzeniem sprawdzi się jako smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki

4 szt. papryka
200 g ciecierzyca
240 g cebula
4 szt. czosnek (ząbki)
80 g marchewka
3 łyżka olej
40 g ser żółty
140 g pomidory
1/4 łyżeczka kminek
1/4 łyżeczka kolendra
1/5 łyżeczka sól
1 szt. papryczka chilli

Opis wykonania

Faszerowana papryka pieczona w piekarniku, może być fantastyczną opcją dla wegetarian, osób aktywnych i dbających o linię.
Jak ją przygotować?

Na rozgrzany olej rzepakowy wrzucamy uprzednio obraną, umytą i posiekaną drobno cebulę oraz marchewkę i smażymy aż do zarumienienia. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostawiamy na wolnym ogniu na kilka minut (ok. 3 ). Następnie dodajemy ciecierzycę, ser żółty, posiekane pomidory i przyprawy (kminek, kolendrę, sól) oraz posiekaną papryczkę chili i pozostawiamy do zagotowania.

Papryki myjemy, kroimy na pół i usuwamy gniazdo nasienne, a następnie faszerujemy przygotowanym na patelni farszem z ciecierzycy. Pieczemy w piekarniku około 45 minut w 180 stopniach, do momentu aż papryki będą miękkie (na ostatnie 5 minut włączamy termoobieg).

Tak przygotowane pieczone papryki można zjeść bez żadnych dodatków, a jeśli jesteśmy naprawdę bardzo głodni, z powodzeniem sprawdzi się zestawienie tego dania z ziemniakami i sosem pomidorowym, kaszą lub ryżem. Zapiekana papryka może być traktowana jako, tzw. danie „FIT”.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Fajna, zdrowa kolacja