Sznita z chleba drwalskiego
4 porcje
80 min
Łatwe
Składniki
Sznita z chleba drwalskiego
Sznita z chleba drwalskiego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Udka płuczemy,oczyszczamy, luzujemy od kości ostrym cienkim nożem. Składniki marynaty dokładnie mieszamy w misce.Mięso obtaczamy marynatą,odstawiamy na 40minut.W między czasie cebulę obieramy,kroimy na bardzo drobną kosteczkę,podsmażamy na patelni z dodatkiem łyżki oleju rzepakowego na złoto-brązowy kolor,studzimy,mieszamy z jogurtem,posiekaną zieloną cebulką,doprawiamy do smaku,Batat obieramy kroimy w plasterki średniej grubości (0,5cm.). Paprykę oczyszczamy z nasion, kroimy w grube paski. Rozgrzewamy mocno patelnię grillową,wrzucamy mięso.Grillujemy z obu stron,przekładamy na blachę,dodajemy pokrojony batat,paprykę,wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160`C,pieczemy ok. 40 minut aż mięso będzie miękkie a warzywa się zrumienią.Chleb kroimy wzdłuż na pół,grillujemy na patelni.Sałatę dzielimy na osiem części delikatnie grillujemy. Każdą połówkę chleba smarujemy obficie sosem. Na górę kładziemy kawałki mięsa, sałaty, papryki, batata, posypujemy posiekaną zieloną cebulą. SMACZNEGO.
Komentarze