Szparagi pieczone w boczku
4 porcje
20 min
Łatwe
3.67 (Ilość ocen: 9)
Chrupiące, zielone szparagi zapiekane w plastrach boczku. Doskonały pomysł na dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie.
Składniki
500 g zielonych szparagów
150 g boczku wędzonego w plasterkach
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Świeże zioła do podania
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
249.25 kcal
Tłuszcz
22.98 g
Węglowodany
2.75 g
Błonnik
7.15 g
Białko
1.88 g
Sól
1 g
Szparagi pieczone w boczku
Szparagi pieczone w boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe końcówki i zawiń w plastry boczku. Następnie posmaruj oliwą z oliwek. Ułóż w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
Przypraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze