Szuba
6 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Sałatka szuba, nazywana również śledziami pod pierzynką, przywędrowała do nas z kuchni rosyjskiej. Jest syta, smaczna i bardzo atrakcyjna wizualnie, dlatego dobrze postawić ją na stole, kiedy zapraszamy gości.
Składniki
400 g odmoczonych śledzi
2 szt. buraków gotowanych
3 szt. ugotowanych w całości ziemniaków
1 szt. czerwonej cebuli
2 szt. jajek ugotowanych na twardo
3 szt. ogórków kiszonych
4 łyżka majonezu
do smaku sól
do dekoracji koper
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
341.3 kcal
Tłuszcz
24.2 g
Węglowodany
12.2 g
Błonnik
17.8 g
Białko
2 g
Sól
1.8 g
Szuba
Szuba
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotowane na płycie grzewczej buraki obierz ze skórki, zetrzyj na dużych oczkach. Ogórki kiszone pokrój w kostkę, cebulę pokrój w piórka, ugotowane ziemniaki pokrój w większą kostkę, ugotowane na twardo jajka zetrzyj na małych oczkach.
Odmoczone wcześniej śledzie, pokrój w kawałki.
W szklankach/naczyniach układaj kolejno: trochę buraków, ziemniaki, majonez, ogórek kiszony, cebulę, kawałki śledzia, buraki i na końcu wiórki z startych jajek i łodygi kopru.
Komentarze