Szybki sorbet z czarnej porzeczki

4 porcje
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Szybki sorbet z czarnej porzeczki
Szybki sorbet z czarnej porzeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie
Początek lata to sezon na czarne porzeczki, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. By przygotować pyszny sorbet z porzeczki, wystarczy opłukać je wodą, odcedzić i zmiksować na gładką masę z cukrem i sokiem z jednej cytryny. Masę następnie w całości przenosimy do odpowiedniego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając całość.
Czasem jednak może nadejść Cię nagła ochota na sorbet z czarnej porzeczki, niezależnie od pory roku. W takiej sytuacji wystarczy świeże owoce zastąpić mrożonymi. Bezpośrednio wyjęte z zamrażarki porzeczki blendujemy z pozostałymi składnikami, uzyskując gotowy do podania sorbet.
Podanie
Sorbet z czarnej porzeczki doskonale smakuje solo, jak również w połączeniu z listkami mięty czy innym sorbetem owocowym. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, np. lekkiego sernika na zimno.
Komentarze