Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W letnie upalne dni nic nie smakuje lepiej niż porcja zimnych lodów. Jeżeli nie przepadasz za klasycznymi, słodkimi rozwiązaniami, doskonałą alternatywą na orzeźwiający deser dla całej rodziny może być sorbet z czarnej porzeczki, którego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka sekund!

Składniki

1 kg czarnej porzeczki
0,3 kg cukru
1 cytryna

Opis wykonania

Wykonanie

Początek lata to sezon na czarne porzeczki, które możemy wykorzystać na wiele sposobów. By przygotować pyszny sorbet z porzeczki, wystarczy opłukać je wodą, odcedzić i zmiksować na gładką masę z cukrem i sokiem z jednej cytryny. Masę następnie w całości przenosimy do odpowiedniego pojemnika i umieszczamy w zamrażarce na kilka godzin, od czasu do czasu mieszając całość.

Czasem jednak może nadejść Cię nagła ochota na sorbet z czarnej porzeczki, niezależnie od pory roku. W takiej sytuacji wystarczy świeże owoce zastąpić mrożonymi. Bezpośrednio wyjęte z zamrażarki porzeczki blendujemy z pozostałymi składnikami, uzyskując gotowy do podania sorbet.

Podanie

Sorbet z czarnej porzeczki doskonale smakuje solo, jak również w połączeniu z listkami mięty czy innym sorbetem owocowym. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, np. lekkiego sernika na zimno.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych