Sorbet

Sorbet

 

Sorbety to zdrowa wersja lodów, bez dodatku nabiału – są zatem odpowiednie także dla wegan.

Jak zrobić domowy sorbet?

To jeden z najprostszych przepisów kulinarnych. Najprostszą wersją sorbetu są zmiksowane i zamrożone owoce, jeśli są kwaśne po zmiksowaniu, można je dosłodzić do smaku cukrem lub jego odpowiednikiem – syropem, miodem.

Sorbet z truskawek

Sorbet truskawkowy to jedna z najpopularniejszych wersji domowych sorbetów. Przygotowany z dojrzałych owoców sorbet truskawkowy to doskonały deser w formie lodów lub dodatek do innych deserów, np. chia z mlekiem kokosowym z dodatkiem sorbetu truskawkowego i prażonych płatków migdałowych. Sorbet z truskawek można przygotować także z zamrożonych owoców – wystarczy je zmiksować, dosłodzić (jeśli jest zbyt kwaśny) i delektować się smakiem.

Sorbet z malin

Sorbet malinowy to zmiksowane dojrzałe owoce malin z dodatkiem cukru i odrobiny wody. Sorbety doskonale smakują z bitą śmietaną, smakiem przypominają w takim połączeniu mleczne lody owocowe.

Cytrynowy sorbet

Nieco inaczej przygotowuje się orzeźwiający sorbet cytrynowy, który powstaje po zamrożeniu wody z sokiem z cytryn, startej skórki z cytryny i cukru. Wszystkie składniki należy zagotować na wolnym ogniu, schłodzić i zamrozić. Sorbet cytrynowy można serwować jako deser lodowy w wafelku lub jako dodatek do herbat i innych napojów – z listkami mięty latem nada smaku zwykłej wodzie.