Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka należy do rodziny agrestowatych, uprawiana w Europie i Azji. To małe, ciemne, dość kwaśne w smaku kulki, nieco większe od jagód. Sezon na czarną porzeczkę trwa latem...

Czytaj więcej
Czarna porzeczka
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Czarna porzeczka należy do rodziny agrestowatych, uprawiana w Europie i Azji. To małe, ciemne, dość kwaśne w smaku kulki, nieco większe od jagód. Sezon na czarną porzeczkę trwa latem (lipiec-sierpień) i właśnie wtedy warto przygotować przetwory z czarnej porzeczki.

Najpopularniejsze to:
 

  • sok z czarnej porzeczki do herbaty,

  • dżem porzeczkowy,

  • konfitura porzeczkowa,

  • nalewka z czarnej porzeczki.

Czarna porzeczka – właściwości

Ten owoc to prawdziwa bomba witaminowa! Tylko w 100 g tych owoców znajduje się 250% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Taka naturalna suplementacja z pewnością wyjdzie nam na zdrowie! Na co pomaga czarna porzeczka? Stosowana jest w procesach leczenia infekcji górnych dróg oddechowych, a także przy klasycznym przeziębieniu. Wykorzystywana jako remedium na reumatyzm i artretyzm, dlatego tak wiele seniorów sięga po ten owoc.

Ponadto w czarnej porzeczce znajdziemy flawonidy, które mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn, a także witaminę B3 oraz PP, czyli niacynę. Co warto o nich wiedzieć? Niacyna bierze udział w procesach metabolicznych, a także łagodzi stres czy objawy nerwicy. Obniża także poziom złego cholesterolu.

Warto poznać wszystkie zalety porzeczek i włączyć je do swojego menu w postaci przetworów. Pomyśl o tym, gdy trwa sezon na porzeczki i przygotuj pyszne i zdrowe przetwory na zimę!