Szybkie ciasto z dyni
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Szybkie ciasto z dyni
Szybkie ciasto z dyni
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka ubij z cukrem na gładką masę. Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i miód oraz olej. Jeśli korzystasz z laski wanilii dla wzmocnienia smaku ciasta, dodaj ją na tym etapie.
Miksuj kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj. Jeśli dodajesz do ciasta bakalie, posiekaj je i dodaj na tym etapie.
Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz 45-50 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i po kilku minutach wyjmij ciasto.
Komentarze