Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Szybkie ciasto z dyni

Szybkie ciasto z dyni

Opis wykonania

Łatwe
dla 4 osób

Pachnące cynamonem, rozgrzewające, idealne do jesiennej herbaty z miodem.

Masz ochotę na coś słodkiego i lekkiego? Może delikatne, biszkoptowe ciasto do herbaty? Do tego zdrowe, niskokaloryczne i oczywiście proste w przygotowaniu? Wbrew pozorom – to jest do zrobienia! Można wykorzystać do niego wcześniej przygotowane domowe puree dyniowe (ugotowana w wodzie, zblendowana dynia).



Opis przygotowania:



  1. Jaja ubij z cukrem na gładką masę.

  2. Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i miód oraz olej. Jeśli korzystasz z laski wanilii dla wzmocnienia smaku ciasta, dodaj ją na tym etapie.

  3. Miksuj kilka minut aż składniki dokładnie się połączą.

  4. Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj. Jeśli dodajesz do ciasta bakalie, posiekaj je i dodaj na tym etapie.

  5. Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz 45-50 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto.

  7. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i po kilku minutach wyjmij ciasto.

TIP DIETETYCZNY



  • Wybierając bakalie do ciasta, spójrz na ich produktów i adnotacje na opakowaniu. Unikaj tych, które zawierają dodatek cukru i oleju (np. suszone owoce) oraz siarkowanych bakalii. Zakonserwowane w ten sposób mają dłuższy termin przydatności, natomiast jeśli kupujesz je z myślą o przygotowaniu wypieku, warto skorzystać z naturalnych produktów. Ekologiczne bakalie najczęściej znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością lub na pobliskim rynku.

Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz wegetariański

1. Czym charakteryzuje się owowegetarianizm?