Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Masz ochotę na coś słodkiego i lekkiego? Może delikatne, biszkoptowe ciasto do herbaty? Do tego zdrowe, niskokaloryczne i oczywiście proste w przygotowaniu? Wbrew pozorom – to jest do zrobienia! Można wykorzystać do niego wcześniej przygotowane domowe puree dyniowe (ugotowana w wodzie, zblendowana dynia).

Składniki

2 szklanki - puree z dyni
1 szklanka - mąki (najlepiej owsianej lub pełnoziarnistej)
0,5 łyżeczki - proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
0,5 szklanki - cukru brązowego
4-5 łyżek - miodu
3 szt. - jajek
1/3 szklanki - oleju rzepakowego
2 łyżeczki - cynamonu
1 szczypta - soli
1 szczypta - imbiru
1 szczypta - gałki muszkatołowej
opcjonalnie: 1 laska - wanilii
opcjonalnie: - bakalie
1 szklanka - skrobi ziemniaczanej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
738 kcal
Tłuszcz
25.8 g
Węglowodany
111.4 g
Błonnik
10.8 g
Białko
7.7 g
Sól
0.2 g

Opis wykonania

Jajka ubij z cukrem na gładką masę. Do masy jajecznej dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, przyprawy i miód oraz olej. Jeśli korzystasz z laski wanilii dla wzmocnienia smaku ciasta, dodaj ją na tym etapie.

Miksuj kilka minut, aż składniki dokładnie się połączą. Następnie do masy dodaj puree z dyni i wymieszaj łyżką, nie miksuj. Jeśli dodajesz do ciasta bakalie, posiekaj je i dodaj na tym etapie.

Piekarnik nastaw na 180 stopni, masę przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika, piecz 45-50 minut, pod koniec sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli tak, na patyczku nie powinno zostać surowe ciasto. Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika i po kilku minutach wyjmij ciasto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych