Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne słodkie małe bułeczki, do porannej kawy, możemy użyć do nich naszego ulubionego nadzienia powideł, róży, marmolady lub czekolady.

Składniki

50 g drożdże
100 ml mleko
400 g mąka
150 g masło
50 g cukier
1 szczypta sól

Opis wykonania

Drożdże rozcieramy w rękach i mieszamy z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki, łączymy z gorącym mlekiem (ale nie wrzątkiem)i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do gotowego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier. Wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy roztrzepane 2 jajka + żółtko (białko pozostawiamy w szklance będzie potrzebne do smarowania bułek przed pieczeniem). Całość wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy roztopione masło, w dalszym ciągu wyrabiając. Ciasto przerzucamy na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiany na gładkie jednolite ciasto. Układamy je ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rozciągamy rękami na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy krążki na każdym układamy po pół łyżeczki powideł zlepiamy brzegi jak w pierogach, a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu na papierze do pieczenia lub w papilotkach. Pozostawiamy na 30 minut, aby nasze bułeczki troszkę podrosły. Przed pieczeniem każdą smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem lub polewamy lukrem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Domowe słodkie bułeczki ☺️
Testerka84
Fajne w wykonaniu