Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżowe bułeczki

Opis wykonania

Pyszne słodkie małe bułeczki, do porannej kawy, możemy użyć do nich naszego ulubionego nadzienia powideł, róży, marmolady lub czekolady.

baner reklamowy maszynki do mielenia

Drożdże rozcieramy w rękach i mieszamy z 1 łyżeczką cukru i łyżką mąki, łączymy z gorącym mlekiem (ale nie wrzątkiem)i pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia. Do gotowego zaczynu wsypujemy przesianą mąkę, sól i cukier. Wszystko mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dodajemy roztrzepane 2 jajka + żółtko (białko pozostawiamy w szklance będzie potrzebne do smarowania bułek przed pieczeniem). Całość wyrabiamy ręką. Na końcu dodajemy roztopione masło, w dalszym ciągu wyrabiając. Ciasto przerzucamy na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiany na gładkie jednolite ciasto. Układamy je ponownie w misce, przykrywamy ściereczką i odstawimy w ciepłe miejsce na 1 godzinę, w tym czasie ciasto zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę rozciągamy rękami na placek o grubości około 1 cm. Wycinamy krążki na każdym układamy po pół łyżeczki powideł zlepiamy brzegi jak w pierogach, a następnie zbieramy łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę układamy łączeniem do dołu na papierze do pieczenia lub w papilotkach. Pozostawiamy na 30 minut, aby nasze bułeczki troszkę podrosły. Przed pieczeniem każdą smarujemy roztrzepanym białkiem z jajka. Pieczemy w temp 180 stopni przez około 15 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu studzimy, posypujemy cukrem lub polewamy lukrem.