Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty sposób na szybki i sycący obiad.

Składniki

250 g szpinak
150 g boczek wędzony
3 szt. ząbki czosnku
3 łyżka śmietana 12%
50 g ser żółty długodojrzewający
sól
pieprz
150-200 g makaron tagiatelle

Opis wykonania

Zaczynami od pokrojenia boczku i czosnku. Boczek w słupki o gruości ok. 0,5cm, a czosnek w bardzo drobną kostkę. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia. Ser ścieramy na drobnej tarce. Osuszone liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, żeby po podsmażeniu fajnie przyklejał się do makaronu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy aż się zarumieni. Przy okazji z boczku wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kiedy czosnek się zeszkli dodajemy szpinak. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Kilka łyżek wody z gotowania makaronu zostawiamy. Przyda się gdy sos będzie za gęsty. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy żółty ser i ugotowany makaron. wszystko razem mieszamy do momentu kiedy każdy kawałek makaronu będzie oblepiony sosem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku i serwujemy!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych