Tagiatelle ze szpinakiem i boczkiem
 
                                            4 porcje
20 min
Łatwe
                    Prosty sposób na szybki i sycący obiad.
                
                Składniki
250 g szpinak
                                                            150 g boczek wędzony
                                                            3 szt. ząbki czosnku
                                                            3 łyżka śmietana 12%
                                                            50 g ser żółty długodojrzewający 
                                                            sól
                                                            pieprz
                                                            150-200 g makaron tagiatelle
                                                    Tagiatelle ze szpinakiem i boczkiem
Tagiatelle ze szpinakiem i boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
            Zaczynami od pokrojenia boczku i czosnku. Boczek w słupki o gruości ok. 0,5cm, a czosnek w bardzo drobną kostkę. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia. Ser ścieramy na drobnej tarce. Osuszone liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, żeby po podsmażeniu fajnie przyklejał się do makaronu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy aż się zarumieni. Przy okazji z boczku wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kiedy czosnek się zeszkli dodajemy szpinak. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Kilka łyżek wody z gotowania makaronu zostawiamy. Przyda się gdy sos będzie za gęsty. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy żółty ser i ugotowany makaron. wszystko razem mieszamy do momentu kiedy każdy kawałek makaronu będzie oblepiony sosem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku i serwujemy!
        
        
            
    
    
    
-thumb.webp) 
                             
                             
                 
                 
     
                     
     
     
         
         
         
       
       
       
       
       
      
Komentarze