Tagiatelle ze szpinakiem i boczkiem
4 porcje
20 min
Łatwe
Prosty sposób na szybki i sycący obiad.
Składniki
250 g szpinak
150 g boczek wędzony
3 szt. ząbki czosnku
3 łyżka śmietana 12%
50 g ser żółty długodojrzewający
sól
pieprz
150-200 g makaron tagiatelle
Tagiatelle ze szpinakiem i boczkiem
Tagiatelle ze szpinakiem i boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zaczynami od pokrojenia boczku i czosnku. Boczek w słupki o gruości ok. 0,5cm, a czosnek w bardzo drobną kostkę. Szpinak myjemy pod bieżącą wodą i pozostawiamy na sitku do odcieknięcia. Ser ścieramy na drobnej tarce. Osuszone liście szpinaku dzielimy na mniejsze kawałki, żeby po podsmażeniu fajnie przyklejał się do makaronu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i podsmażamy aż się zarumieni. Przy okazji z boczku wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Kiedy czosnek się zeszkli dodajemy szpinak. Wszystko razem mieszamy i podsmażamy. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Kilka łyżek wody z gotowania makaronu zostawiamy. Przyda się gdy sos będzie za gęsty. Kiedy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy śmietanę. Na koniec dodajemy żółty ser i ugotowany makaron. wszystko razem mieszamy do momentu kiedy każdy kawałek makaronu będzie oblepiony sosem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu do smaku i serwujemy!
Komentarze