Grill to nie tylko danie mięsne.
Świetnie sprawdzą się na nim także owoce morza. Krewetki w towarzystwie mango i limonki będą wyjątkowym, ezgotycznym akcentem.
Opis przygotowania:
- Krewetki obierz tak, aby z pancerza pozostała głowa i ogon. Ponacinaj je bardzo delikatnie od spodu i z wierzchu, tak aby rozłożyły się na płasko.
- Obrane mango zmiksuj z sokiem z limonki i pomarańczy oraz kolendrą, cukrem, sosem rybnym i czosnkiem na maksymalnie jednolity sos. Dodaj do niego skórkę z limonki i wrzuć lekko osolone krewetki.
- Mocz je przez około 2 godziny.
- Gotowe krewetki nadziewaj na patyki, tak aby były jak najbardziej płaskie i długie. Krewetki griluj około 5 min cały czas obracając, żeby się nie spaliły.
TIP
- Patyki przed grillowaniem namaczaj w zimnej wodzie przez minimum godzinę. Dzięki temu nie spalą się podczas grillowania. Jeśli własnoręcznie wystrugasz patyki z drzewa owocowego, to dodatkowo poskreślą smak potrawy.