Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tajskie krewetki w mango i limonce

Tajskie krewetki w mango i limonce

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Grill to nie tylko danie mięsne.

Świetnie sprawdzą się na nim także owoce morza. Krewetki w towarzystwie mango i limonki będą wyjątkowym, ezgotycznym akcentem.



Opis przygotowania:



  1. Krewetki obierz tak, aby z pancerza pozostała głowa i ogon. Ponacinaj je bardzo delikatnie od spodu i z wierzchu, tak aby rozłożyły się na płasko.

  2. Obrane mango zmiksuj z sokiem z limonki i pomarańczy oraz kolendrą, cukrem, sosem rybnym i czosnkiem na maksymalnie jednolity sos. Dodaj do niego skórkę z limonki i wrzuć lekko osolone krewetki.

  3. Mocz je przez około 2 godziny.

  4. Gotowe krewetki nadziewaj na patyki, tak aby były jak najbardziej płaskie i długie. Krewetki griluj około 5 min cały czas obracając, żeby się nie spaliły.

TIP



  • Patyki przed grillowaniem namaczaj w zimnej wodzie przez minimum godzinę. Dzięki temu nie spalą się podczas grillowania. Jeśli własnoręcznie wystrugasz patyki z drzewa owocowego, to dodatkowo poskreślą smak potrawy.

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz Jacka Bilczyńskiego

1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…

 1. Kawa wypita kilkadziesiąt minut przed treningiem…