Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tajskie krewetki w mango i limonce

Tajskie krewetki w mango i limonce

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Grill to nie tylko danie mięsne.

Świetnie sprawdzą się na nim także owoce morza. Krewetki w towarzystwie mango i limonki będą wyjątkowym, ezgotycznym akcentem.



Opis przygotowania:



  1. Krewetki obierz tak, aby z pancerza pozostała głowa i ogon. Ponacinaj je bardzo delikatnie od spodu i z wierzchu, tak aby rozłożyły się na płasko.

  2. Obrane mango zmiksuj z sokiem z limonki i pomarańczy oraz kolendrą, cukrem, sosem rybnym i czosnkiem na maksymalnie jednolity sos. Dodaj do niego skórkę z limonki i wrzuć lekko osolone krewetki.

  3. Mocz je przez około 2 godziny.

  4. Gotowe krewetki nadziewaj na patyki, tak aby były jak najbardziej płaskie i długie. Krewetki griluj około 5 min cały czas obracając, żeby się nie spaliły.

TIP



  • Patyki przed grillowaniem namaczaj w zimnej wodzie przez minimum godzinę. Dzięki temu nie spalą się podczas grillowania. Jeśli własnoręcznie wystrugasz patyki z drzewa owocowego, to dodatkowo poskreślą smak potrawy.

Tomasz Jakubiak
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz o owocach i warzywach

Który z owoców dostał miano najbardziej śmierdzącego?

 Który z owoców dostał miano najbardziej śmierdzącego?