Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Grill to nie tylko danie mięsne.

Składniki

12 szt. krewetek 16/20 surowych i nieobranych
1 mango
1/2 szklanki naturalnego soku pomarańczowego
1/4 szklanki soku z limonki
Garść świeżej kolendry
1 łyżka skórki z limonki
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki sosu rybnego
3 ząbki czosnku
Sól
Patyczki do szaszłyków

Opis wykonania

Świetnie sprawdzą się na nim także owoce morza. Krewetki w towarzystwie mango i limonki będą wyjątkowym, ezgotycznym akcentem.

Opis przygotowania:

  1. Krewetki obierz tak, aby z pancerza pozostała głowa i ogon. Ponacinaj je bardzo delikatnie od spodu i z wierzchu, tak aby rozłożyły się na płasko.
  2. Obrane mango zmiksuj z sokiem z limonki i pomarańczy oraz kolendrą, cukrem, sosem rybnym i czosnkiem na maksymalnie jednolity sos. Dodaj do niego skórkę z limonki i wrzuć lekko osolone krewetki.
  3. Mocz je przez około 2 godziny.
  4. Gotowe krewetki nadziewaj na patyki, tak aby były jak najbardziej płaskie i długie. Krewetki griluj około 5 min cały czas obracając, żeby się nie spaliły.

TIP

  • Patyki przed grillowaniem namaczaj w zimnej wodzie przez minimum godzinę. Dzięki temu nie spalą się podczas grillowania. Jeśli własnoręcznie wystrugasz patyki z drzewa owocowego, to dodatkowo poskreślą smak potrawy.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych