Tapioka z wiśniami
2 porcje
30 min
Łatwe
Pyszny i lekki deser bezglutenowy.
Składniki
1 szklanka tapioka drobna
0,7 l mleko roślinne
2 łyżka syrop z agawy
1 garść wiśnie drylowane
1/2 łyżeczka ekstrakt waniliowy
Tapioka z wiśniami
Tapioka z wiśniami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Tapiokę gotujemy na mleku (może to być mleko roślinne np. kokosowe albo owsiane) aż zacznie się kleić i powstanie gęsty budyń. Budyń dosładzamy syropem z agawy według uznania i dodajemy kilka kropli ekstraktu waniliowego. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Budyń przekładamy do miseczek, dodajemy drylowane wiśnie (ja użyłam z kompotu, ale w sezonie warto zastąpić je świeżymi) trochę soku z wiśni i posypujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze