Tarta z botwina i serem feta
4 porcje
Średnie
Pyszna i prosta tarta z botwiną i z fetą. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna dla niezapowiedzianych gości.
Składniki
200 g mąka pszenna
100 g masło
1 szt. żółtko
3-4 łyżka woda
1 szczypta sól
botwina*
ser feta**
200 ml śmietana 18%
3 szt. jajka " zerówki" lub "jedynki"
pieprz
tymianek
Tarta z botwina i serem feta
Tarta z botwina i serem feta
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Botwinę dokładnie myjemy i suszymy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko, wodę, sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min.
3. Botwinę drobno siekamy. Jajka mieszamy razem ze śmietanę, solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę.
4. Formę do tarty wyklejamy ciastem (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia) , i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut (do lekkiego zrumienienia) . Po tym czasie, na podpieczony spód układamy botwinkę, ser i całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze. 180°C. Smacznego.
* Gdy skończy się czas na botwinkę tartę przygotowuję ze szpinakiem (można go dodatkowo podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z dodatkiem czosnku) a do masy jajecznej dodać gałkę muszkatołową. Można także wykorzystać zielone szparagi.
** Zazwyczaj robię z serem feta, ale tarta jest równie smaczna gdy dodamy tofu, mozzarellę (wówczas masę jajeczno – śmietanową proponuję dodatkowo posolić).
Komentarze