Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna i prosta tarta z botwiną i z fetą. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Idealna dla niezapowiedzianych gości.

Składniki

200 g mąka pszenna
100 g masło
1 szt. żółtko
3-4 łyżka woda
1 szczypta sól
botwina*
ser feta**
200 ml śmietana 18%
3 szt. jajka " zerówki" lub "jedynki"
pieprz
tymianek

Opis wykonania

1. Botwinę dokładnie myjemy i suszymy. 2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, żółtko, wodę, sól. Szybko zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 min. 3. Botwinę drobno siekamy. Jajka mieszamy razem ze śmietanę, solą i pieprzem. Ser kroimy w kostkę. 4. Formę do tarty wyklejamy ciastem (możemy też wyłożyć papierem do pieczenia) , i podpiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 – 20 minut (do lekkiego zrumienienia) . Po tym czasie, na podpieczony spód układamy botwinkę, ser i całość zalewamy masą jajeczną i posypujemy tymiankiem. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze. 180°C. Smacznego. * Gdy skończy się czas na botwinkę tartę przygotowuję ze szpinakiem (można go dodatkowo podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z dodatkiem czosnku) a do masy jajecznej dodać gałkę muszkatołową. Można także wykorzystać zielone szparagi. ** Zazwyczaj robię z serem feta, ale tarta jest równie smaczna gdy dodamy tofu, mozzarellę (wówczas masę jajeczno – śmietanową proponuję dodatkowo posolić).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Pierwszy raz robiłam tartę z botwinka. Wyszła wyśmienita! Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.