Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tarta z cukinią i ricottą

Opis wykonania

Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Taką przekąskę możemy również podać jako aperitif z lampką dobrego wina.

Piekarnik nagrzewamy do 200′C. Cukinię dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Do ricotty dodajemy ser Grana Padano, bazylię i jajko. Dokładnie mieszamy, aby powstała jednolita masa. Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia. Wykładamy na ciasto masę serową, pozostawiając brzegi ciasta suche. Na masę układamy plasterki cukinii tak, aby delikatnie zachodziły na siebie. Tak przygotowaną tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180′C i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie rumiane. Pod koniec pieczenia posypujemy orzeszkami piniowymi.