Tarta z kalafiora
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Tarta z kalafiora
Tarta z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kalafiora zblanszować, następnie podzielić na różyczki i zblendować. Porządnie odcisnąć z wody i połączyć z jajkiem, parmezanem i ziołami. Powstałą mieszankę wyłożyć na blaszkę (np taka do tarty) i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 20 min (funkcja góra dół). tak podpieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy plasterki szynki ( ewentualnie kawałki piersi kurczaka) posypujemy pomidorkami koktajlowymi a na wierzch układamy krążki mozzarelli. Posypać ziołami i włożyć ponownie do piekarnika do momentu aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Tarta/pizza nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno i jest wyśmienita w smaku. tak naprawdę jak to do każdej pizzy można do niej dodać każdy dodatek bo kalafior to uniwersalne warzywo które smakuje idealnie z wszystkim
Komentarze