Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Coś pysznego, zdrowego i na każdą porę dnia. Nawet warzywne niejadki ja uwielbiają. Zdrowy fast food, na który można sobie pozwolić.

Składniki

1 szt. większy kalafior
1 szt. jajko
20 dkg starty parmezan
1 szczypta sól
1 szczypta oregano
1 szczypta zioła prowansalskie
1 szczypta słodka papryka
0,75 szklanka sos pomidorowy
10 szt. szynka plasterki
1 szt. mozzarella

Opis wykonania

Kalafiora zblanszować, następnie podzielić na różyczki i zblendować. Porządnie odcisnąć z wody i połączyć z jajkiem, parmezanem i ziołami. Powstałą mieszankę wyłożyć na blaszkę (np taka do tarty) i wstawić do nagrzanego do 180 st piekarnika na ok 20 min (funkcja góra dół). tak podpieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, na którym układamy plasterki szynki ( ewentualnie kawałki piersi kurczaka) posypujemy pomidorkami koktajlowymi a na wierzch układamy krążki mozzarelli. Posypać ziołami i włożyć ponownie do piekarnika do momentu aż ser się roztopi i lekko zarumieni. Tarta/pizza nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno i jest wyśmienita w smaku. tak naprawdę jak to do każdej pizzy można do niej dodać każdy dodatek bo kalafior to uniwersalne warzywo które smakuje idealnie z wszystkim

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych