Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tort bez cukru? Przepis na zdrowy tort

Tort bez cukru? Przepis na zdrowy tort
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

1 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Tort bez cukru? Tak, to możliwe! Wypieki bez dodatku cukru mogą smakować równie dobrze, a nawet lepiej. Tort jest wyśmienity. Słodyczy nadają mu daktyle i banany.

Składniki

150 g mąki
100 g daktyli
30 g kakao
2 duże dojrzałe banany
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
400 g mascarpone
330 ml śmietanki 30 %
4 łyżeczki erytrytolu
owoce do dekoracji - porzeczki, borówki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
481.25 kcal
Tłuszcz
34.25 g
Węglowodany
37.9 g
Błonnik
6.95 g
Białko
2.4 g
Sól
0.15 g

Opis wykonania

1

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij wodę.

2

Do daktyli dodaj obrane i pokrojone w plasterki banany oraz jajko. Wszystko zmiksuj blenderem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą. Wszystko zmiksuj do połączenia.

Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem, czy jest już gotowe. Wyjmij i odstaw do przestudzenia. 

Porada

Idealnie puszysty biszkopt? Domowa bita śmietana? Ich przygotowanie nigdy nie było prostsze. Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch automatycznie skończy pracę, gdy składniki będą idealnie ubite.



Bosh Logo
Bosh
3

Następnie odkrój wybrzuszony wierzch (pokrusz na mniejsze kawałki i zachowaj), a resztę ciasta przekrój na dwa blaty.

Przygotuj masę - ubij śmietankę przy pomocy robota kuchennego. Na sam koniec dodaj mascarpone i erytrol (do smaku). Miksuj na mniejszych obrotach do połączenia składników.

4

Na pierwszym blacie rozsmaruj połowę masy. Połóż drugi blat, lekko dociskając. Na wierzchu i bokach rozsmaruj resztę serka. Posyp pokruszonym ciastem i ułóż owoce. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Lekki i delikatny :)
Radosław
Pyszny tort :)
Radosław
Polecam przepis