


Tort bez cukru? Tak, to możliwe! Wypieki bez dodatku cukru mogą smakować równie dobrze, a nawet lepiej. Tort jest wyśmienity. Słodyczy nadają mu daktyle i banany.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na ok. 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij wodę.
Do daktyli dodaj obrane i pokrojone w plasterki banany oraz jajko. Wszystko zmiksuj blenderem do dokładnego połączenia składników. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z kakao, proszkiem i sodą. Wszystko zmiksuj do połączenia.
Masę wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut sprawdzając patyczkiem, czy jest już gotowe. Wyjmij i odstaw do przestudzenia.
Następnie odkrój wybrzuszony wierzch (pokrusz na mniejsze kawałki i zachowaj), a resztę ciasta przekrój na dwa blaty.
Przygotuj masę - ubij śmietankę przy pomocy robota kuchennego. Na sam koniec dodaj mascarpone i erytrol (do smaku). Miksuj na mniejszych obrotach do połączenia składników.
Na pierwszym blacie rozsmaruj połowę masy. Połóż drugi blat, lekko dociskając. Na wierzchu i bokach rozsmaruj resztę serka. Posyp pokruszonym ciastem i ułóż owoce. Odstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.