Tort makaronowy z kaparami, w grillowanym bakłażanie
9 porcje
60 min
Średnie
Tort makaronowy, który zachwyca nie tylko swoim smakiem ale i wyglądem. Elegancki, niepowtarzalny, bardzo aromatyczny.
Składniki
2 szt. bakłażan
2 łyżka mąka
300 g makaron rurki
750 ml pasatta pomidorowa
3 szt. ząbki czosnku
3 łyżeczka kapary
125 g mozarella
100 g parmezan
10 g masło
200 ml olej słonecznikowy
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Tort makaronowy z kaparami, w grillowanym bakłażanie
Tort makaronowy z kaparami, w grillowanym bakłażanie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Makaron ugotować w mocno osolonej wodzie al dente. Następnie odcedzić, dodać łyżkę oliwy, zamieszać i odstawić. Bakłażany umyć, obciąć koniec górny i dolny, by stały stabilnie w pionie. Następnie kroić 1cm plastry, po całej długości bakłażana. Każdy plaster obtoczyć w mące, otrząsnąć i smażyć z obu stron na oleju na złoto. Usmażone plastry odcisnąć z tłuszczu w papieru ręcznikowym, lekko posolić i popieprzyć. Passatę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kapary. Sery zetrzeć na małych oczkach, wraz z makaronem dodać do passaty i dokładnie wymieszać.Przygotować tortownicę 20-26 cm i wysmarować dokładnie jej brzegi masłem. Następnie poukładać od środka po brzegi plastry bakłażana, nie zostawiając pustego miejsca, tak by plastry wychodziły powyżej formy( będą służyły do zakrycia wierzchu tortu). Na bakłażany wyłożyć makaron i dokładnie docisnąć.Jego wierzch przykryć wystającymi plastrami oraz tymi, które pozostały ze smażenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut. Następnie przestudzić w formie. Delikatnie wyjąć z formy odwracając do góry dnem na drewnianą deskę. Kroić jak tort.
Komentarze