Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanki makaronowe powstały z połączenia ze sobą, często przypadkowych, ale uzupełniających się smakowo składników. Główny składnik, jakim jest makaron, zapieka się w piekarniku z dodatkiem mięsa, warzyw, różnych rodzajów...

Czytaj więcej
Zapiekanka makaronowa
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Zapiekanki makaronowe powstały z połączenia ze sobą, często przypadkowych, ale uzupełniających się smakowo składników. Główny składnik, jakim jest makaron, zapieka się w piekarniku z dodatkiem mięsa, warzyw, różnych rodzajów sera, przypraw oraz sosów.

Smaki, które warto spróbować

Zapiekanki makaronowe składają się z różnego rodzaju i wielkości makaronów. Poza tradycyjną wersją drobnego makaronu w zestawieniu z innymi dodatkami, za zapiekanki makaronowe uznaje się również bardzo popularną włoską lasagne, grecką musakę, a nawet polskie łazanki z kapustą czy zapiekankę makaronową po bolońsku.

Popularne przepisy to zapiekanka brokułowa, zapiekanka z kiełbasą oraz zapiekanka makaronowa z kurczakiem. Wszystkie przygotowuje się podobnie. Tworzą wartościowe w smaku, sycące i wieloporcjowe potrawy.

Jak zrobić zapiekankę makaronową

Przepis na zapiekankę makaronową jest bardzo prosty. Najpierw należy ugotować makaron, który będziemy chcieli zapiekać. W przypadku lasagne można pominąć ten krok – twarde płaty makaronu nasiąkną sosem i zmiękną w trakcie pieczenia. W zależności od zastosowanych dodatków, należy poddać je odpowiedniej obróbce termicznej – ugotować (np. brokuł) lub podsmażyć na patelni (np. kiełbasę, kurczaka). Dzięki temu żaden ze składników zapiekanki nie będzie surowy. Całość warto zapiec w odpowiednim sosie, na przykład pomidorowym, śmietanowym lub w beszamelu.