Tort z Linz
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Tort na kruchym cieście z nadzieniem z galaretki lub konfitury owocowej.
Składniki
tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
200 g mąki
jajo
- szczypta soli
125 g orzechów laskowych lub migdałów
125 g zimnego masła
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
250 g konfitury lub galaretki np. malinowej, porzeczkowej
tłuszcz do posmarowania formy
Tort z Linz
Tort z Linz
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ze wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim nasmarowaną tortownicę i uformować brzeg. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie rozsmarować konfiturę lub galaretkę. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć na cieście w kratkę. Piec jak podano poniżej.
Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-190⁰C, 35-45 minut.
Wariant: na Boże Narodzenie można powycinać gwiazdki, choinki, księżyce i poukładać je na torcie.
Wskazówka: tort z Linz jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Tort należy przygotować przynajmniej dwa dni przed podaniem. Wówczas będzie lepiej smakował.
Komentarze