Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort na kruchym cieście z nadzieniem z galaretki lub konfitury owocowej.

Składniki

tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
200 g mąki
jajo
- szczypta soli
125 g orzechów laskowych lub migdałów
125 g zimnego masła
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
250 g konfitury lub galaretki np. malinowej, porzeczkowej
tłuszcz do posmarowania formy

Opis wykonania

Ze wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim nasmarowaną tortownicę i uformować brzeg. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie rozsmarować konfiturę lub galaretkę. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć na cieście w kratkę. Piec jak podano poniżej. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-190⁰C, 35-45 minut. Wariant: na Boże Narodzenie można powycinać gwiazdki, choinki, księżyce i poukładać je na torcie. Wskazówka: tort z Linz jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Tort należy przygotować przynajmniej dwa dni przed podaniem. Wówczas będzie lepiej smakował.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Ciasto proste w wykonaniu. Znika od razu 😊