Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tort na kruchym cieście z nadzieniem z galaretki lub konfitury owocowej.

Składniki

tortownica o średnicy 26 cm
Ciasto kruche:
200 g mąki
jajo
- szczypta soli
125 g orzechów laskowych lub migdałów
125 g zimnego masła
125 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
250 g konfitury lub galaretki np. malinowej, porzeczkowej
tłuszcz do posmarowania formy

Opis wykonania

Ze wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim nasmarowaną tortownicę i uformować brzeg. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie rozsmarować konfiturę lub galaretkę. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć na cieście w kratkę. Piec jak podano poniżej. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-190⁰C, 35-45 minut. Wariant: na Boże Narodzenie można powycinać gwiazdki, choinki, księżyce i poukładać je na torcie. Wskazówka: tort z Linz jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Tort należy przygotować przynajmniej dwa dni przed podaniem. Wówczas będzie lepiej smakował.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy