

Tort na kruchym cieście z nadzieniem z galaretki lub konfitury owocowej.
Ze wszystkich składników szybko zagnieść kruche ciasto. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odłożyć w chłodne miejsce. Dwie trzecie ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Wyłożyć nim nasmarowaną tortownicę i uformować brzeg. Ciasto na dnie formy wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Na cieście równomiernie rozsmarować konfiturę lub galaretkę. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski i ułożyć na cieście w kratkę. Piec jak podano poniżej. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-190⁰C, 35-45 minut. Wariant: na Boże Narodzenie można powycinać gwiazdki, choinki, księżyce i poukładać je na torcie. Wskazówka: tort z Linz jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Tort należy przygotować przynajmniej dwa dni przed podaniem. Wówczas będzie lepiej smakował.