Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pełen zdrowia, wyśmienity w smaku, niebanalny i pięknie prezentujący się deser, którego głównym bohaterem jest sezam.

Składniki

60 g Czarny sezam
60 g Sezam jasny
120 g Mąka orkiszowa
80 g Masło
1 szt. Zółtko
3 łyżeczka Erytrol
1/4 szklanka Sezam jasny
1/4 szklanka Sezam czarny
3 łyżka Syrop klonowy
8 szt. Truskawki
12 szt. Miechunka peruwiańska
20 szt. Winogrona rodzynkowe
8 szt. Listki mięty
3/4 szklanka Nerkowce
3/4 szklanka Wrzątek
1 łyżeczka Syrop z agawy

Opis wykonania

1. Jasny sezam mielimy w malakserze, łączymy go z mąką, czarnym sezamem, erytrolem, masłem oraz żółtkiem i wyrabiamy ciasto. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 30 minut. Z podanej ilości składników wykonamy 2 tarty o średnicy 15 cm. 2. Sezam (po 1/4 szkl.) prażymy i łączymy z syropem klonowym. Wykładamy na papier do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Pieczemy ją w 190 stopniach przez 8-10 minut. Po upływie około 1-2 minut, kiedy nieco przestygnie, ale nie zdąży jeszcze stwardnieć, przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy kółeczka. 3. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda przestygnie wrzucamy całość wraz z syropem z agawy do blendera wysokoobrotowego, a następnie blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Śmietankę przelewamy do dzbanuszka i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje. 4. Z foremki wyciągamy sezamkową miseczkę, dno smarujemy 2 łyżkami śmietanki z nerkowców, a następnie wypełniamy ją owocami. Na koniec wykładamy sezamkowe talarki i całość zdobimy listkami mięty. Pozostałą, schłodzoną śmietankę podajemy osobno
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych