ULICA SEZAMKOWA
2 porcje
30 min
Średnie
Pełen zdrowia, wyśmienity w smaku, niebanalny i pięknie prezentujący się deser, którego głównym bohaterem jest sezam.
Składniki
60 g Czarny sezam
60 g Sezam jasny
120 g Mąka orkiszowa
80 g Masło
1 szt. Zółtko
3 łyżeczka Erytrol
1/4 szklanka Sezam jasny
1/4 szklanka Sezam czarny
3 łyżka Syrop klonowy
8 szt. Truskawki
12 szt. Miechunka peruwiańska
20 szt. Winogrona rodzynkowe
8 szt. Listki mięty
3/4 szklanka Nerkowce
3/4 szklanka Wrzątek
1 łyżeczka Syrop z agawy
ULICA SEZAMKOWA
ULICA SEZAMKOWA
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Jasny sezam mielimy w malakserze, łączymy go z mąką, czarnym sezamem, erytrolem, masłem oraz żółtkiem i wyrabiamy ciasto. Foremkę do tarty smarujemy masłem i wypełniamy ją ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 30 minut. Z podanej ilości składników wykonamy 2 tarty o średnicy 15 cm.
2. Sezam (po 1/4 szkl.) prażymy i łączymy z syropem klonowym. Wykładamy na papier do pieczenia. Masę przykrywamy drugim arkuszem i rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Pieczemy ją w 190 stopniach przez 8-10 minut. Po upływie około 1-2 minut, kiedy nieco przestygnie, ale nie zdąży jeszcze stwardnieć, przy pomocy kieliszka do wódki wycinamy kółeczka.
3. Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Kiedy woda przestygnie wrzucamy całość wraz z syropem z agawy do blendera wysokoobrotowego, a następnie blendujemy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Śmietankę przelewamy do dzbanuszka i odstawiamy do lodówki, gdzie nieco zgęstnieje.
4. Z foremki wyciągamy sezamkową miseczkę, dno smarujemy 2 łyżkami śmietanki z nerkowców, a następnie wypełniamy ją owocami. Na koniec wykładamy sezamkowe talarki i całość zdobimy listkami mięty. Pozostałą, schłodzoną śmietankę podajemy osobno
Komentarze