Wegańskie babeczki w kropeczki
2 porcje
90 min
Łatwe
Urocze babeczki z trzema obłędnymi warstwami! Czekoladowej, owocowej i chrupiącej z chia :) Bez glutenu, cukru, laktozy i wegańskie.
Składniki
Warstwa kokosowa
160 ml mleka kokosowego
100 ml napoju roślinnego
2 łyżka nasion chia
2 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka agar
Warstwa owocowa
kostka tofu naturalnego
1 szt. mango
2 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka agar
Warstwa czekoladowa
5 łyżka kaszy gryczanej niepalonej
1 szklanka napoju roślinnego
3 łyżeczka kakao
3 łyżeczka ksylitolu
1,5 łyżeczka agar
Wegańskie babeczki w kropeczki
Wegańskie babeczki w kropeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
warstwa z chia- w garnuszku w odrobinie wody namoczyć agar na ok 10-15 minut. Pozostałe składniki wymieszać w osobnym garnuszku, trzymać na ogniu ciągle mieszając do zagotowania. W tym czasie podgrzać agar do zagotowania, chwilę trzymać na małym ogniu, wlać do ciepłej masy kokosowej. Dokładnie wymieszać, gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu. Masę wlać do foremek.
warstwa owocowa-w garnuszku w odrobinie wody namoczyć agar na ok 10-15 minut. W drugim garnuszku zblendować tofu z pozostałymi składnikami. Podgrzać jego zawartość aby masa byłą ciepła a nie gorąca. W tym czasie również zagotować agar, chwilę trzymać na małym ogniu i wlać do ciepłej masy z tofu. Dobrze wymieszać.Gdy pierwsza warstwa w foremkach lekko stężeje można wykładać masę z tofu.
czekoladowa-kaszę gryczaną gotować do miękkości w napoju roślinnym. Dodać kakao i ksylitol, chwilę jeszcze trzymać na ogniu. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.W garnuszku w odrobinie wody namoczyć agar na ok 10-15 minut. Następnie go zagotować, chwilę trzymać na małym ogniu i wlać do ciepłej masy czekoladowej. Gdy warstwa z tofu w foremkach zacznie tężeć, nałożyć ostatnią masę.
Całość pozostawić na godzinę w lodówce
Komentarze