Zielone naleśniki z serkiem jagodowym
4 porcje
Średnie
Kolorowe,smaczne danie nie tylko dla dzieci. Może być serwowane jako danie główne lub deser.
Składniki
1/2 szklanka woda gazowana
1/2 szklanka mleko
1 szklanka mąka pszenna
1 szczypta sól
3 szt. żółtka
3 szt. białka
1 garść świeży szpinak
150 g serek naturalny
4 łyżka jagody
1 szt. cukier waniliowy
1 łyżka olej rzepakowy
2 łyżeczka cukier
Zielone naleśniki z serkiem jagodowym
Zielone naleśniki z serkiem jagodowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szpinak miksujemy z mlekiem w blenderze na gładką masę. Dodajemy mąkę, sól, olej, cukier i żółtka, miksujemy całość.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy naleśnikowej i delikatnie mieszamy. Jagody miksujemy w blenderze. Mieszamy z serkiem i cukrem waniliowym. Rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
Każdy naleśnik smarujemy serkiem jagodowym, zwijamy i polewamy wierzch serkiem i dekorujemy świeżymi jagodami.
Komentarze