Wieprzowina w pieczarkach
4 porcje
Średnie
Sznycle wieprzowe z pieczarkami i ogórkami konserwowymi.
Składniki
500 g mięsa na sznycle
sól
pieprz
cebule (po ok. 80 g)
2 łyżka masła
300 g pieczarek
małe ogórki konserwowe
200 ml bulionu mięsnego
200 ml kwaśnej śmietany
Wieprzowina w pieczarkach
Wieprzowina w pieczarkach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Opłukać mięso w zimnej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić sznycel w wąskie paski i doprawić solą oraz pieprzem. Obrać cebulę i pokroić w krążki. Mięso, cebulę i masło włożyć do jednej formy i zagotować pod przykryciem w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać. Oczyścić pieczarki i pociąć razem z ogórkami konserwowymi na plasterki. 4 Dodać pieczarki, ogórki, bulion mięsny i kwaśną śmietanę do mięsa. Dodać zagęstnik do sosu. Nałożyć pokrywę i gotować w podany sposób. Od czasu do czasu zamieszać.
Sposób nastawiania:
Zagotowanie: mikrofalówka 600 W, 5-8 minut.
Gotowanie: mikrofalówka 600 W, 15-20 minut.
Wariant: Zamiast sznycli wieprzowych można użyć również sznycli indyczych.
Komentarze